С 50% повече македонци потърсили убежище в ЕС от началото на 2012 г.

С 50% повече македонци потърсили убежище в ЕС от началото на 2012 г.
С над 50% е нараснал броят на македонските граждани, опитали да получат убежище в страните от Европейския съюз през първите 8 месеца на 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С над 50% е нараснал броят на македонските граждани, опитали да получат убежище в страните от Европейския съюз през първите 8 месеца на 2012 г., сочи статистиката на Евростат.

Според вестник „Нова Македония“ финансовата помощ, която страни от Европейския съюз като Германия изплащат на получилите убежище, е причина за големия скок в търсенето на убежище от македонци и сърби, предаде БТА.

По данни на германския вестник „Фокус“ помощта може и да надхвърли 2500 евро за семейство с четири деца.

Две години след премахването на визите за гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора през декември 2009 г. хиляди хора, най-много от които от Сърбия, потърсиха убежище в ЕС, предимно в Швеция, Белгия и Германия, пише изданието.

Тъкмо заради прилива на търсещи убежище в държавите членки Брюксел не за първи път предупреди Белград, Подгорица и Скопие, че бъдещото безвизово пътуване в шенгенското пространство е под въпрос, макар да се знае, че процедурата за този акт е дълга, сложна и трудно осъществима, пише вестник „Нова Македония“.

В края на миналата седмица вътрешният министър на Германия призова да бъде замразен безвизовият режим за пътуване в ЕС на сърби и македонци.

Причината е бумът в молбите за убежище, подадени от гражданите на двете балкански държави.

#ЕС #убежище #Сърбия #Македония #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници