Костов: Хората ще усетят данъка върху лихвите чрез малкия си доход

Костов: Хората ще усетят данъка върху лихвите чрез малкия си доход
Данъкът върху лихвите на депозитите на физическите лица смъква чистите доходи на домакинствата, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Данъкът върху лихвите на депозитите на физическите лица смъква чистите доходи на домакинствата, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него хората ще усетят данъка, защото изчисляват като приход лихвите, които получават от банковите си депозити.

„В този смисъл се намалява разполагаемият доход на домакинствата и на фирмите, които имат депозити в банките“, допълни Иван Костов в ефира на Нова телевизия.

По думите му 9,2 млн. влога от общо 12,3 млн. са на хора, които имат депозити до 1000 лв.

„Да, този данък ще засегне истински богатите, но на истински богатите са някъде около 1600 влога. Останалите, говорим за милиони влогове и за милиони съдби. Хората не преживяват облагането през облагането на богатите, а го преживяват през своя мъничък доход“, смята още лидерът на ДСБ.

Той даде за пример увеличението на минималната пенсия с 9 лв. преди няколко месеца, а така сега на 1000 лв. се отнемат 4 или 5 лв., както изчислиха вече от ГЕРБ.

„9 лв. дават, 4 лв. вземат днес. Това е, което преживява човекът. Това смята той в собствените си представи“, коментира още Иван Костов.

10-процентният данък върху лихвите по депозитите беше предложен на Народното събрание от Министерския съвет по идея на финансовия министър Симеон Дянков.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв., като по думите на финансовия министър Симеон Дянков целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

#Иван Костов #ДСБ #банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници