CNN: Русия цели превземането на Северодонецк до 10 юни

CNN: Русия цели превземането на Северодонецк до 10 юни
A A+ A++ A

Руските части се „фокусират върху настъпателни операции за обкръжаване на нашите войски“ в Северодонецк и Лисичанск и за „блокиране на основните логистични маршрути“, твърдят украинските военни. Руският генерал Александър Дворников „получи задачата до 10 юни или да превземе напълно Северодонецк, или напълно да отреже магистралата Лисичанск-Бахмут и да я вземе под контрол“, каза Сергей Хайдай, ръководител на Луганска област. „Следователно огромно количество сили, всичко, което имаха, всички резерви, всичко се използва за изпълнение на тези две задачи. Близо до Северодонецк в град Лисичанск център за хуманитарна помощ беше „напълно разрушен“ от руски обстрел в неделя, добави Хайдай.

В Луганска област руските сили обстрелваха пет района, включително Северодонецк и Лисичанск, с артилерия и реактивни системи за залпове. Въздушни удари са нанесени и в четири района, съобщиха регионални власти. В Северодонецк един човек също загина, а други двама бяха ранени, след като сграда на химическия завод „Азот” беше повредена от руски артилерийски обстрел, съобщиха регионални власти.

Руските сили "настъпват" в няколко района на север от град Славянск в Източна Украйна, след като "завършиха прегрупирането на войските", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в неделя. В събота градската военна администрация в Славянск съобщи, че стотици хора бягат от Славянск всеки ден, като броят на евакуираните се е удвоил тази седмица. Ракетен удар, при който загинаха трима души във вторник, „накара гражданите да напуснат“, каза служителят.

В близкия Лиман руските части също „настъпват в посока Святогорск, опитвайки се да изтласка нашите войски към десния бряг на река Северски Донец“, казаха военните.

Руските войски продължават да удрят райони в Източна Украйна. През последните 24 часа осем цивилни бяха убити и 11 бяха ранени в Донецка област, след като руски сили обстрелваха 15 района, се казва в неделния отчет на регионалните военно-граждански администрации в неделя. Русия също нанесе два въздушни удара в Донецк, включително един през нощта в ключовия град Краматорск, който причини „сериозни щети на две предприятия в града“, но не доведе до жертви, каза кметът на град Александър Хончаренко.

В районите около Донецк и Запорожие руснаците „обстрелват предната линия на отбрана и тила на нашите войски, за да задържат нашите части и да предотвратят тяхното прегрупиране“, казаха военните.

На североизток, в района на Харков, руснаците използваха фосфорни боеприпаси в района Черкаски Тишки североизточно от Харков, съобщиха военните. Един човек също беше ранен след руски обстрел на Чугуев югоизточно от Харков, а няколко други района бяха обстреляни през нощта, съобщиха регионални власти. „Врагът не спира да обстрелва позициите на нашите войски близо до град Харков“, се казва в изявлението на военните. В Суми на североизток Русия изстреля артилерийски снаряди по инфраструктурни съоръжения в два района, съобщиха военните. Черниговската област на север също беше обстрелвана.  

Източник:БГНЕС
 
Снимка: Стоп кадър
 

#войната в Украйна #Северодонецк #Русия #превземане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »