Резултатът по делото „САПАРД" е 1:1, заяви Кокинов

Резултатът по делото „САПАРД" е 1:1, заяви Кокинов
Резултатът по делото САПАРД е 1:1 – имаме една осъдителна и една оправдателна присъда, заяви градският прокурор на София Николай Кокинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатът по делото САПАРД е 1:1 – имаме една осъдителна и една оправдателна присъда, и се очаква последната и тежка дума на Върховния съд, заяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

През септември Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото САПАРД по всички обвинения, въпреки че дни преди това прокуратурата поиска осъдителни присъди и по двете дела срещу Марио Николов.

Преди време по-долната инстанция – Софийски градски съд, осъди Марио Николов на 10 години затвор и оправда Людмил Стойков.

Николов и Стойков, заедно с още няколко души, са подсъдими за пране на над 12.8 млн. лева от предприсъединителната програма САПАРД.

Редица специалисти се обединиха около мнението, че делото „САПАРД" било обречено от прокуратурата.

„В Германия делото приключи със споразумение, но това там, и това в България, тези два случая не са огледални," посочи Николай Кокинов.

Градският прокурор коментира и друго дело с обществено значение - това за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, което завърши с оправдателна присъда.

„Това дело е по-старо и от мен, то е печален пример за скоростта на българското правораздаване. Не зная фактите по това дело и ми е трудно да правя анализ на него, но то е твърде отдалечено във времето," заяви Николай Кокинов.

Прокурорът коментира и законодателството по отношение на правото на самозащита, което предизвика общественото внимание със случая с Йордан Опиц.

„Не е имало нападение в неговото жилище, а Опиц е преследвал крадеца по стълбите. От жертва се е превърнал в агресор," каза Николай Кокинов, уточнявайки, че не е работил по казуса.

Той посочи още, че неизбежната отбрана има за цел само да спре нападението, а не нападателят да бъде убит.

Обвинителят бе категоричен, че съдебното споразумение трябва да продължи да съществува, но в изготвянето му трябва да участват равнопоставено всички страни в съдебния процес.

„Близките на жертвата са част от този наказателен процес – всичко едно престъпление има жертва има и престъпник. Ако изолираме единия или другия нарушаваме баланса," заяви Николай Кокинов.

#Николай Кокинов #САПАРД #Марио Николов #Надежда Георгиева #съдебно споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници