Велев: Кабинетът не се бори с инфацията, а пилее пари

Велев: Кабинетът не се бори с инфацията, а пилее пари
A A+ A++ A

Остри критики към изготвения от правителството проект за актуализация на бюджет 2022 отправи председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на БНР. Според Велев правителството пилее пари чрез прилагането на нефокусирани мерки, от които ще се възползват и бедни, и богати. В същото време не се прави достатъчно за гарантиране на по-ниски цени на електроенергията за бизнеса, която е в основата на инфлацията, счита Велев. 

„Идеята на тази актуализация бе преформатирана. Първоначално идеята бе правителството да подготви анализи, които да позволят да започнат реформи и те да бъдат заложени в актуализацията. Сега това се заменя с друг план – антикризисни мерки. Въпросът обаче е каква е кризата – виждаме, че БВП расте, въпреки намалената прогноза и кризата всъщност се състои в огромната инфлация. В същото време в предложената актуализация няма нито един ред за обещаната средносрочна трайна програма за компенсиране на бизнеса“, коментира Велев. Той припомни, че в момента производителите на електроенергия генерират свръхпечалби. „Не се вижда никакъв гарантиран в закона за държавния бюджет приход и разход на фонда „Сигурност на електроенергийната система“, който да финансира програма в подкрепа на бизнеса. Много общи са и внесените текстове за промени в закона за енергетиката“, коментира Велев. 

На този фон в бюджета се залагат близо 2 млрд. лв. разходи без никакво фокусиране към нуждаещи се групи. Има и скрита помощ през цените в КЕВР, през които потребителите на парно ще бъдат подкрепени с 1 млрд. лв., а битовите потребители – с 4,2 млрд. лв. Отново без никакво фокусиране към нуждаещи се. Работещите в заводите ще платят парното на софиянци и тока за загряване на басейни на богатите, даде пример Велев. 

Другите мерки в подкрепа на бизнеса – намаления акциз на електроенергията и природния газ не си струва дори да ги коментираме, толкова са незабележими като ефект. При акциза на електроенергията говорим за намаление от 2 лв. на мегават часа при цена от 431 лв. Неутрални за фирмите като ефект са и мерките, свързани с ДДС, каза още Велев.

Снимка: Стоп кадър, НОВА

#бизнес #Васил Велев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"