Кличко съобщи за експлозии в Киев

Кличко съобщи за експлозии в Киев
A A+ A++ A

Мощни експлозии се чуха тази сутрин в украинската столица Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Очевидци съобщиха и за дим над града. 

Кметът Виталий Кличко написа в приложението Телеграм, че са станали "няколко експлозии в столичните райони "Дарницки" и "Днепровски", украинските служби работят на място и по-късно ще има по-подробна информация.

И двата района  са големи и гъсто населени.

По-рано бяха включени сирени за въздушно нападение в голяма част от Украйна, включително в района на Киев.

Продължават интензивните боеве в ключовия източен украински град Северодонецк. Украйна заяви, че нейните сили са си върнали част от града. 

Русия обаче твърди, че украински части се оттеглят. Киев съобщи, че при нов руски удар е бил улучен прочут манастир в Източна Украйна.

Руските сили взривяват мостове през река Северски Донец, за да попречат на пристигането на подкрепления на украинската армия и доставянето на помощи на цивилните в град Северодонецк, заяви ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай. 

По думите му, украинските сили са завзели отново около една пета от територията, която бяха загубили в града. Руското министерство на отбраната съобщи в Телеграм, че украинските сили се оттеглят към град Лисичанск след претърпени "критични загуби", до 90% в някои военни части, по време на боевете за близкия Северодонецк.

Дървена църква на прочут православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при руска бомбардировка. Русия обвини за възникналия пожар оттеглящите се украински сили.

В поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски призова членството на Русия в ООН да бъде прекратено заради действията й в Украйна. 

Зеленски изтъкна, че от началото на войната досега са били унищожени или повредени 113 украински църкви, някои от които са оцелели дори през Втората световна война:

"Русия последователно и системно унищожава украинското културно и историческо наследство, както и социалната инфраструктура, жилищата и всичко необходимо за нормален живот. Държава, която прави това не може да бъде член на ЮНЕСКО и не може да остане в ООН като че ли нищо не се е случило. Уставът на ООН не дава никакви права на терористите, а ЮНЕСКО не е място за варвари".

Киев поиска вдигане на руската блокада на пристанищата на Черно море. Украйна и западните държави търсят начини да изнесат 20 милиона тона зърно от страната и да опразнят складовете, за да може там да се съхранява новата реколта.

На фона на опасенията от глобална продоволствена криза президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма проблем с износа на зърно от Украйна. 

В интервю за предаването "Москва, Кремъл, Путин" по телевизия "Русия 1" той призова властите в Киев да разминират контролираните от тях пристанища и увери, че Русия няма да се възползва от ситуацията, за да атакува Украйна по море:

"Неблагоприятната ситуация на световния продоволствен пазара започна да възниква не вчера и не след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и в Украйна. Тя започна да възниква още през февруари 2020 г. в процеса на борбата с последиците от пандемията от коронавирусна инфекция". 

Снимка: фейсбук/Виталий Кличко

#Виталий Кличко #експлозии #Киев #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »