България поискала правна помощ от Русия за АЕЦ „Белене"

България поискала правна помощ от Русия за АЕЦ „Белене"
Прокуратурата е поискала правна помощ от Русия по казуса АЕЦ „Белене", съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата е поискала правна помощ от Русия по казуса АЕЦ „Белене", съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

Руската страна трябва да уточни цената, себестойността и транспортните разходи за реактора на АЕЦ "Белене", който беше върнат на Русия и по-късно инсталиран на местна АЕЦ.

В ефира на бТВ Николай Кокинов припомни, че в прокуратурата има две разследвания по казуса - едното е в градската прокуратура, а другото - в специализираното звено.

По едното се чака отговорът от руската страна, поискан преди лятото. По другото производство е в ход финансова експертиза, която да прецени стойностите на оборудването и дали са изгодни.

„След като получи цялата информация, държавното обвинение въз основа на него ще започне да гради стратегията си," каза градският прокурор.

Николай Кокинов коментира думи на премиера Бойко Борисов, изречени преди година, когато той призова прокуратурата да арестува и да повдига обвинения за проекта АЕЦ „Белене".

„Нормалната логика е, когато не можеш да събереш доказателства, да не повдигаш обвинения. Когато нямаш доказателства, не можеш да предприемеш нещо, за което утре ще бъдеш атакуван, че си го направил," обясни прокурорът.

От думите му се разбра, че двете дела са образувани през пролетта.

Помолен да коментира споразуменията, които прокуратурата сключва с извършителите на престъпления зад гърба на жертвите, отговори, че критиката към тази практика е основателна.

„Не трябва да се сключва споразумение зад гърба на семейството, всички страни трябва да участват в изготвянето му равнопоставено," каза градският прокурор.

#АЕЦ „Белене" #България #Русия #прокуратура #Николай Кокинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници