ГЕРБ: Референдумът за АЕЦ „Белене" е социологическо проучване за БСП

ГЕРБ: Референдумът за АЕЦ „Белене" е социологическо проучване за БСП
Като социологическо проучване, инициирано от БСП преди изборите, определи предствоящия референдум за АЕЦ „Белене" депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като социологическо проучване, инициирано от БСП преди изборите, определи предствоящия референдум за АЕЦ „Белене" депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров.

Това е и аргументът управляващите да предлагат организацията и провеждането на допитването да бъдат платени с пари от партийните субсидии, а не със средства от бюджета, обясни народният представител в ефира на бТВ.

Управляващи и опозиция влязоха в противоречие не само за въпроса в референдума за АЕЦ „Белене", но и за това кой да плати парите за провеждането на допитването.

Миналата седмица ГЕРБ предложи то да бъде поето от субсидиите на парламентарно представените партии, но от БСП се противопоставиха.

„Въпросът, така зададен, е абсолютно манипулативен и няма прагматична причина да съществува," каза Доброслав Димитров.

Петър Курумбашев от левицата нарече идеята популистка. Според него, няма връзка между това дали хората гласуват за АЕЦ „Белене" и дали са от БСП.

„Да не се получи историята с този проект като сурогатно майчинство," предупреди Петър Курумбашев.

Той припомни, че „бедна България" е направила през 70-те години водноелектрически и топлоцентрали. Според него, сега трябва и държавата да участва в строителството на атомната централа.

Според Емил Кабаиванов от Синята коалиция формулировката на въпроса за референдума, предложена от БСП - „Да се развива ли ядрената енергетика в Бълагрия чрез строителството на АЕЦ „Белене"?", противоречи на конституцията.

Според синия депутат провеждането на допитването трябва да бъде платено от тези, които са го инициирали. Той изчисли, че парите за референдума ще надхвърлят средствата, необходими за зимното почистване.

Сините отново призоваха „свободните и демократични хора да не участват в референдума".

#референдум #АЕЦ „Белене" #Доброслав Димитров #БСП #Петър Курумбашев #Емил Кабаиванов #Синята коалиция #депутат от ГЕРБ #депутат от БСП #депутат от СК #сурогатно майчинство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »