Гражданите на Литва отхвърлиха плановете за нова АЕЦ

Гражданите на Литва отхвърлиха плановете за нова АЕЦ
Почти 62% от гласоподавателите гласуваха „против", докато около 35% подкрепиха плана за строителство на нова АЕЦ, сочат неокончателните данни на Централната избирателна комисия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На референдум в неделя гражданите на Литва отхвърлиха плановете за строителство на нова атомна електроцентрала в страната, докато страната направи ляв завой на парламентарните избори.

Почти 62% от гласоподавателите гласуваха „против", докато около 35% подкрепиха плана, сочат неокончателните данни на Централната избирателна комисия, предаде информационна агенция „Фокус".

Избирателната активност бе над 50%, което е достатъчно, за да бъде признат вотът за валиден.

В същото време референдумът има само препоръчителен характер и не задължава властите да вземат съответното решение.

Новата АЕЦ трябва да замени единствената централа от съветско време „Игналина", която бе спряна при присъединяването на страната към ЕС.

Референдумът бе проведен заедно с парламентарни избори. Три опозиционни партии в Литва се договориха да водят преговори за формиране на ново правителство.

Уморените от стриктните мерки за икономии гласоподаватели свалиха от власт управляващата консервативна коалиция на парламентарните избори в неделя.

Лидерите на „Работническата партия", „Социалдемократическата партия" и партията „Ред и справедливост" обявиха, че създават работна група за започване на консултации за формиране на коалиция.

Те също така решиха взаимно да подкрепят кандидатите на трите партии на втория тур на парламентарните избори в едномандатните окръзи.

#Литва #референдум #атомна централа #ядрена енергетика #АЕЦ „Игналина" #избори #членство в ЕС #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници