Превозвачи протестираха на ГКПП Андреево, внесоха още хаос

Превозвачи протестираха на ГКПП Андреево, внесоха още хаос
A A+ A++ A

Представители на транспортни фирми блокираха днес подходите към ГКПП "Капитан Андреево". Исканията им са да се сложи край на хаоса при преминаването на границата, но на практика протестът допринесе за допълнително увеличаване на напрежението и на колоните от чакащи тирове и други МПС-та. 

Големите главоболия на граничния пункт започнаха, след като държавата внезапно реши да прекрати договора с частната лаборатория, проверяваща внос-износа на плодове и зеленчуци, и натовари БАБХ с тази задача. Агенцията по храните разполага с лаборатория, но тя е в София и разнасянето на пробите и резултатите отнема много време и забавя трафика на товарните автомобили. От дни на границата с Турция се вият огромни опашки, а премиерът Петков и министри се опитват да успокоят недоволните шофьори и турските власти, че се работи за разрешаване на проблемите. Протестът, организиран днес, съвпадна с голямото петъчно пазаруване, когато отромен поток от коли поема към Одрин. 

Превозвачите започнаха да затварят частично платната на вход и изход още в 11:00. Към 12 ч. движението бе блокирано. Исканията ни не са изпълнени. Нямаме връзка с министъра на транспорта Николай Събев и искаме неговата оставка", обявиха Йордан Арабаджиев и Магдалена  Милтенова, които председателстват две от големите браншови организации:

"Не може министърът на транспорта да не знае какво се случва на граничния пункт! Не може министърът след шестия ден да дойде, за да решава проблемите! Не може ние да стоим по 5-6 дни пред министерството и да не бъдем приети",  обясни Милтенова пред бТВ. 

Транспортният министър Николай Събев  увери, че ще бъде увеличена пропускателната способност на ГКПП "Капитан Андреево".  Той каза, че ще бъде изградена лаборатория на самия граничен пункт, така че да се улесни фитосанитарният контрол на товарите

В ранните следобедни часове превозвачите прекратиха протеста. В продъжение на няколко часа те настояваха за разговор с транспортния министър Николай Събев, който провеждаше среща с представители на турската страна по повод опашките от тирове на границата с Турция.

Според председателя на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев целта на протеста е решаване на проблемите с изчакването на границата. "Нашите шофьори чакат по 6 дни. Това са повече от 140 часа. Искаме адекватни мерки от страна на държавата”, обясни той.

Спирането на фитосанитарната лаборатория е една от причините за опашките. "Пети ден протестираме, министър Събев не желае да води диалог с транспортния бранш. Очакваме да поеме личен ангажимент по 2 000 камиона да преминават през граничния пункт от днес”, заяви Арабаджиев.

Превозвачите обещават, че ще продължат с протестите си.  

Снимка: Стоп кадър, НОВА

#протест #превозвачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"