Австриецът Баумгартнер скочи усешно от стратосферата

Австриецът Баумгартнер скочи усешно от стратосферата
Австриецът Феликс Баумгартнер триумфира след скока си от стратосферата. Снимка: Red Bull Stratos
A A+ A++ A

Мисията, наречена Red Bull Stratos, завърши с успех, след като австриецът Феликс Баумгартнер успя да скочи с балон от височина 39 068 метра.

Така Баумгартнер подобри рекорда за най-голяма развита скорост от човек в свободно падане.

43-годишният Баумгартнер постави и световен рекорд за скок с парашут. Скоростта му на падане беше над 1100 километрва в час; той бе в свободно падане за 4 минути и 22 секунди преди да отвори парашута си и след това да кацне безопасно в Ню Мексико.

Парашутът му се отвори на 1 500 м височина и той се приземи благополучно.

Опитите бяха отлагани няколко пъти заради лошите метеорологични условия, но към 18:25 часа българско време започна процедура по издигане на балона, с който австриеца се изкачи до ръба на космоса.

От капсулата Феликс съобщи за проблем - скафандърът му се замъглява и усеща студенина в него, но това не попречи на мисията му.

Температурата, която е извън капсулата, бе около -60 градуса, а вътре около 13, съобщиха специалистите.

Освен популярност и място в историята, екипът на Феликс Баумгартнер има и една по-практична цел - да спомогне за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата

Заради това негов медицински ръководител е доктор Джонатан Кларк - съпругът на Лоръл Кларк, която загина в трагедията със совалката "Кълъмбия".

По стечение на обстоятелствата Феликс прави своя опит именно на 14 октомври, точно 65 години след деня, в който полковник Чарлс „Чък" Йегър със своя Х1 пръв успя да счупи звуковата бариера.

Предишният рекорд за най-голяма височина, от която е скочено с парашут, бе на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон на 31 333 м през 1960 г.

Джо Китингър е менторът и  единственият човек, с когото Феликс има радио връзка по време на изкачването му към стратосферета.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе през март от височина 21 600 м, а вторият - през август от височина 29 456 м, като бе достигната максимална скорост 864 км/час, преди да се разтвори парашутът му.

През 2003 г. Феликс Баумгартнер стана първият човек, прелетял над Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна.

#Феликс Баумгартнер #балон #скок #стратосфера #капсула #Ню Мексико #австриец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници