ЕК вини Путин за криза с храните, очаква бежанска вълна

ЕК вини Путин за криза с храните, очаква бежанска вълна
A A+ A++ A

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви пред гръцките медии, че при криза с храните в световен мащаб вината е в лично на руския президент Владимир Путин, съобщи БНР.

Схинас предупреди за възможност от сериозна бежанска криза. Той съобщи, че Европейският съюз трябва скоро да преразгледа договора за отдаване на бежански статут в европейските страни.

Европейската статистическа агенция публикува информация, че инфлацията в Гърция е достигнала 11% за изминалия месец. Правителството на премиера Кириакос Мицотакис съобщи, че удължава и за месец юни помощите за високата цена на бензин.

Според гръцката опозиция този бонус е недостатъчен и настоява временно да се премахнат данъците върху горивата.

Преди дни руският президент Владимир Путин коментира, че Русия е готова да допринесе за решаването на продоволствената криза, но само след като санкциите срещу Москва бъдат премахнати.

Войната, която Русия започна в Украйна се явява пречка пред износа на зърно и други храни от Украйна. Още повече, появиха се информации, че Русия краде украинското зърно и го продава, усвоявайки печалбата за себе си.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи преди дни, че руската блокада на украинските морски пристанища пречи на Киев да изнесе 22 милиона тона зърно. Според Зеленски има заплаха от глад в страните, зависещи от зърното, като това може да създаде нова миграционна криза. Зеленски заяви, че Москва „умишлено създава този проблем, така че цяла Европа да се бори и Украйна да не печели милиарди долари от износа си“.

Анализаторите виждат опасност заради прекъснатите доставки на Украйна, в по-бедните региони като Африка да има продоволствена криза.

Снимка: Стоп кадър

#ЕК #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"