Феликс Баумгартнер излетя успешно!

Феликс Баумгартнер излетя успешно!
Феликс Баумгартнер продължава да се изкачва към стратосферата вече повече от час и половина. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Балонът на парашутиста Феликс Баумгартнер излетя успешно и вече час и половина продължава да се издига към стратосферата, като още само 7 км остават до целта, поставила си екипа.

В момента Феликс се намира на близо 29 000 м, като се движи със 17-18 км/час в специална капсула.

От капсулата Феликс съобщи за проблем - скафандърът му се замъглява и усеща студенина в него, но това не попречи на мисията му.

Температурата, която е извън капсулата, е около -60 градуса, а вътре около 13, съобщиха специалистите.

Свободният полет, който той трябва да направи, се очаква да бъде с над 1110 км/час, за около пет минути, докато опъне парашута си.

Освен популярност и място в историята, екипът на Феликс Баумгартнер има и една по-практична цел - да спомогне за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата, предава телевизия „България он еър".

Заради това негов медицински ръководител е доктор Джонатан Кларк - съпругът на Лоръл Кларк, която загина в трагедията със совалката "Кълъмбия".

По стечение на обстоятелствата Феликс прави своя опит именно на 14 октомври, точно 65 години след деня, в който полковник Чарлс „Чък" Йегър със своя Х1 пръв успя да счупи звуковата бариера.

Подходящо съвпадение за Баумгартнер, който при успех ще стане първият човек, надхвърлил скоростта на звука в свободно падане, без помощта на машина.

Два часа преди планирания старт в Розуел, Ню Мексико все още духаше твърде силен югоизточен вятър, заради което излитането бе отложено три пъти.

Заради силен вятър изкачването на Феликс беше отложено и във вторник.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с парашут, е на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон на 31 333 м през 1960 г.

Джо Китингър е менторът и  единственият човек, с когото Феликс има радио връзка по време на изкачването му към стратосферета.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе през март от височина 21 600 м, а вторият - през август от височина 29 456 м, като бе достигната максимална скорост 864 км/час, преди да се разтвори парашутът му.

През 2003 г. Феликс Баумгартнер стана първият човек, прелетял над Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна.

#Феликс Баумгартнер #балон #скок #стратосфера #капсула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници