ДНК тест на път да хвърли светлина върху смъртта на Ричард III

ДНК тест на път да хвърли светлина върху смъртта на Ричард III
Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Археологически трилър разбуни страстите във Великобритания, където очакват резултатите от ДНК теста на неизвестен дърводелец, за да се установи дали скелетът наистина е на крал Ричард III, умрял през 1485 г.

Скелетът е бил изкопан под общински паркинг в Лестър.

Какъвто и да е резултатът, трябва да се признае, че скелетът предизвика остри спорове между историците за истинските или предполагаемите престъпления на последния крал от династията на Плантагенетите, предадоха АФП и БГНЕС.

Предположенията за мястото, където е погребан той, не са едно и две.

Има обаче единодушие по два пункта, а именно, че кралят е загинал с оръжие в ръка в битката при Босуърт близо до Лестър, Централна Англия.

Смъртта му слага край на „войната на двете рози“ - бялата роза, символизираща династията Йорк, срещу червената роза – емблема на Ланкастър.

Според различни писания монархът е погребан в параклис на францискански монаси, разрушен през XVI век, но ако се вярва на слуховете, трупът му е бил хвърлен във водите на река Соар.

Въоръжени с аргументи, средновековен план за местонахождението на параклиса и земекопна техника, експертите от археологическия департамент на университета в Лестър атакуваха през август асфалта на паркинга в центъра на града.

В началото на септември те откриха добре запазен скелет на човек с деформиран гръбначен стълб с връх на стрела, все още забит в прешлените, и череп, съсечен от предмет с остри ръбове.

Нараняванията приличат на смъртоносни удари, нанесени на бойното поле, и съвпадат, според асистентката по биоархеология Джо Апълби, с известните факти за съдбата на Ричард.

Знае се също, че кралят е страдал от сколиоза.

„Не сме 100% сигурни, че става дума точно за краля“, опитва се да охлади страстите Ричард Бъкли, директор на департамента по археология, като дпълва, че трябва да се изчакат резултатите от ДНК анализа на материала, взет от зъбите и бедрената кост.

През 2007 г. лондонски дърводелец от канадски произход Майкъл Ибсен научава, на 50-годишна възраст, че е потомък на сестрата на Ричард III Анна Йоркска.

„Честно казано, бих предпочел да съм роднина на някой човек, известен със сторените добрини, а не на жесток убиец, ако се вярва на Шекспир“, заявил той.

Драматургът Уилям Шекспир е обезсмъртил Ричард III под образа на гърбав тиранин, заповядал да убият двамата му племенници, препречващи достъпа му до трона на Англия.

Мистерията около „краля от паркинга“ е гръмнала във всички британски таблоиди.

Близо 3500-те членове на дружеството на приятелите на Ричард III виждат невероятна възможност за реабилитация на своя герой, „оклеветен от пропагандата на Тюдорите, вдъхновила перото Шекспир“.

Истината е по-силна от лъжата - уверен е лорд Гростър, президент на дружеството на приятелите на Ричард III, който оспорва тезата за двойното убийство и заявява, че монархът не е бил по-жесток от варварската епоха, в която е живял.

Професорът по средновековна история на университета Уинчестър Майкъл Хикс подозира членовете на дружеството, че искат да пренапишат историята, ръководейки се от романтични подбуди.

Факт е обаче, че и днес, 527 години след смъртта му, Ричард кара хората да настръхват.

„Таймс“ пише, че Елизабет II би погледнала с лошо око евентуално пренасяне на тленните му останки в Уестминстърското абатство, където почиват много монарси и където от 1764 г. има плоча, представяща последния Плантагенет като узурпатор с опръскани с кръв ръце.

Ако „кралят от паркинга“ се окаже онзи, когото те вярват, че е, приятелите на Ричард III биха се задоволили с погребение в катедралата на Лестър.

#Ричард III #Великобритания #паркинг #скелет #Лестър #професор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »