Вдигат заплатите в администрацията с 10%

Вдигат заплатите в администрацията с 10%
A A+ A++ A

Социалното министерство ще поиска увеличение на заплатите на работещите в държавната сфера от поне 10% от 1 юли. Това ще стане с актуализацията на бюджета, обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Второ увеличение на минималната работна заплата тази година едва ли ще има заради възражения от страна на работодателите и Министерство на финансите, допълни той. Данъците ще останат на същото ниво. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10% и като се добавят средствата, които досега се получаваха от ковид добавката, тя ще стане 467 лева.

От 1 юли се очаква да влязат в сила и данъчните облекчения за семейства с деца, които ще се приспадат на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както беше досега. По какъв механизъм ще се случва това ще определи НАП.

Работи се и върху идеята максималният осигурителен доход да е обвързан със средната работна заплата като тя се умножи по 2,2. „Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са антикризисни социални мерки за българите и за бизнеса да могат да минат по-леко през кризата. Не са мерки "на парче", защото всички предложения на коалиционните партньори бяха събрани, дебатирани и бяха приети тези, около които имаше консенсус.“, заяви той в ефира на БНТ.

Министър Гьоков все пак се съгласи с критиката, че антикризисните мерки ще са по-малко ефективни при по-бедните. „Визията ми е, че трябва да се подпомагат тези, които са в най-голяма нужда, но социалната система в България е тромава и работи на солидарен принцип. На тази база не можем да се ориентираме кой може да се оправя с кризата и кой не. Затова се налага да подкрепяме повече хора или всички. Няма как да няма ефект от това, въпреки че ефектът ще е по-малък за тези, които имат повече нужда и много по-голям, дори ненужен за тези, които могат да се оправят с кризата“, призна той.

Затова от социалното министерство предвиждат реформа, която ще започне в началото на следващата година с пари от Плана за възстановяване и устойчивост. „Ние сме започнали реформа в социалната система, включително цифровизация на процеси, които ще бъдат бързи и които с едно натискане на бутона, да знаем този човек може ли да се справя сам в живота по време на криза или не и да подпомагаме конкретно него“, изтъкна Гьоков.

За социалната сфера се предвиждат 1,2 млрд. лева. Парите ще се използват за реформа в социалното подпомагане, подобряване на условията в социалните домове и повишаване на квалификацията на хората без работа.

3500 украинци вече работят у нас

Към 25 май Агенция по заетостта е намерила работа на 3500 украински граждани, заяви Гьоков. Готов е и проектът за предоставяне на бежанците на помощ за наем на жилище от 400 лв. месечно, които да се изплащат през работодател.

По думите на социалния министър правителството до момента се справя перфектно с бежанската криза като е предоставило едни от най-добрите условия.

„Какво се случи – не съвпаднаха желанията и очакванията на украинските граждани с условията, които им се предлагат в момента. Но аз продължавам да твърдя, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което може да предложи държавата и е по-добро от това, което се предлага в други страни“, каза Георги Гьоков. Според него по казуса се води очерняща кампания от страна на една от политическите сили у нас.

#администрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »