Лагерът в Елхово затваря - украинците отпътуват към бази и хотели

Лагерът в Елхово затваря - украинците отпътуват към бази и хотели
A A+ A++ A

Центърът в Елхово затваря, а всички бежанци днес ще бъдат изведени с автобуси към хотели и почивни бази във вътрешността на страната. 

6 автобуса ще извозят 220 бягащи от войната към хотели в курортите в Пампорово, Боровец и Старозагорските минерални бани. Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева уточни пред bTV, че буферният център в Елхово е бил временен. Локацията се определя според профила на хората, за да се избегне струпването от вчера, каза тя.

Засега палатковият лагер в Сарафово остава, но в него не са настанени бежанци. Намерено е място за 60 души в държавна база в Приморско. 

Междувременно стана явно, че няма засилен трафик на „Дуранкулак“ от напускащи страната ни бежанци.

В репортажa на bTV се разбра още, че държавата е имала идеи да прехвърли бежанците по стадиони в различни градове, докато намери къде да ги настани за постоянно. Нито една община обаче не се съгласила, като оправданието било, че за целта трябват решения на общински съвети и пр. Така се и стигнало до отваряне на бежанските центрове в Сарафово и Елхово.

Константинова обяснява на депутатите за хаоса с бежанците

Народното събрание ще изслуша вицепремиера Калина Константинова за ситуацията с бежанците у нас. Константинова не се е появявала публично след видеообръщението, с което бе обявен курс украинците да се изпращат към лагерите в Сарафово и Елхово за разпределение из страната. Тонът на това обръщение, в което в почти прав текст се казваше, че украинците капризничат и не желаят като българите да търпят липсата на здравна грижа, забавени помощи и пр., взриви обществените настроения в последните дни, пише „Сега“

Изслушването е по инициатива на ГЕРБ. „Общественото мнение вече произнесе своята присъда - нейната оставка. Ние обаче искаме преди да дойде нейната оставка, тя да продължи да идва тук и докато вие гледате усмивката ѝ, да ви е срам“, заяви от парламентарната трибуна Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Днес Деница Сачева каза пред btv, че проблемите с бежанците и енергетиката могат да бъдат повод за вот на недоверие. Стана ясно обаче, че бившите управляващи не са готови да поискат такъв вот. „Когато сме готови с нашето решение, веднага ще го обявим. За момента това, което правим е да казваме истината, да показваме това, което се случва в управлението, за да бъдат хората убедени, че този вот на недоверие трябва да има успех не за опозицията, а за обществото“, заяви Сачева.

Константинова предизвика критики и в управляващата коалиция. „Демократична България“ обяви изказването й за грешка, но я оправда, че на „всеки се случва да не прецени как стоят нещата“. Днес дипломатична критика отправи и Любомир Каримански пред БНТ. „Адекватността на поста вицепремиер трябва да отговаря на ситуацията, това не е така в момента“, каза той.

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"