Арестуваха норвежец в Стара Загора, издирван е за тероризъм

Арестуваха норвежец в Стара Загора, издирван е за тероризъм
A A+ A++ A

В Стара Загора задържаха гражданин на Кралство Норвегия срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, съобщиха от прокуратурата. 

Арестът е станал в рамките на международна контратерористична операция. Извършено е претърсване на адреса на лицето в Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

#норвежец #Стара Загора #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"