Херо с анализ на Левски и признание, че помага на Мъри: Без добър нападател не става

Херо с анализ на Левски и признание, че помага на Мъри: Без добър нападател не става
A A+ A++ A

Бившият наставник на Левски - Димитър Димитров - сподели мнението си за ситуацията в "синия" клуб. Херо не скри нуждата на тима от класен нападател. 

"Никак не съм изненадан от спецификата и мащабите на лятната селекция в Левски, но за да се детайлизира процеса, трябва да се върне лентата назад. През зимният трансферен прозорец не бе привлечен така наречения голаджия и в момента явно се правят усилия в тази посока.

Проблемите на Левски в завършващата фаза не са тайна за никого. Не става въпрос само за липсата на изявен стрелец. В недостиг на време и пространство трябва да вземеш най-точното и бързото решение и там вече си личи класата на един футболист, а от там и на отбора. Да се реализират усилият на целия отбор, това е в крайна сметка целта. Последният пас и завършващия удар, ако тези два компонента куцат, язък за усилията на останалите. Разбирам Стоилов, че му е тежко и трудно, защото Левски наистина има проблеми.

Принципно може да се играе и без чиста деветка. Но за дълъг период от време, това не е препоръчително. Излизал съм без таран, но когато го е изисквала ситуацията. Срещу Хофенхайм в Разград при победата на Лудогорец с 2:1 бе такъв случай. Те играяха класическо 3-5-2 и аз сложих най-напред Марселиньо с указание да бъде максимално далеч от тяхната защита. И крилата ни Лукоки (Бог да го прости) и Вандерсон трябваше да са на тяхната защитна линия и след като нападателя ни се издърпа назад, тяхната тройка няма кого да затвори. Няколко пъти ги хванахме така. Играл съм и с широк фронт на 4-4-2, но идеята без нападател е трудна за реализиране.

Офанзивните играчи от 3-5-2 в 4-4-2 си иска натрупване и тактически тренировки. Не става на разбор и да го напишеш на дъската. Много занимания трябват и футболистите да знаят при едното и при другото какви са са им изходните позиции при различни ситуации. С тактически грамотни играчи е по-лесно, но пак се искат много повторения в тренировките.

Виждам, че името ми се намесва при информациите за евентуални нови попълнения в Левски. Истината е, че Станимир Стоилов като ми изброи няколко следени футболисти и аз понякога си казвам мнението. Него го заболяват очите от гледане на видеа. Познато ми е това, но е неизбежно. Иска се много гледане, много усет и нюх.

Безспорно привличането на Ивелин Попов за атаката е попадение. Той е комплексен футболист с опит рутина и високо за ниво България. Може да играе и деветка, както и зад нападателя, вляво и вдясно на фланговете, общо взето на на всички позиции в линията на атаката, че и по-назад. Предстои да разберем Стоилов къде ще го използва. С оглед потенциала, който има Левски и ако не се намери централен нападател, може да го използва и като такъв. Очаквам след първите силни мачове Попов да предизвика дискусия и да се върне в националния отбор и да се получи така, че в тима на Ясен Петров от шести номер нататък да са футболисти на Левски. Филип Кръстев вече не е за младежите. Като запалянко го казвам. Както са обиграни всички Левски и се пренесат като игра и идеи, това ще е от полза за националния отбор.

На "Герена" на този етап не могат да си позволят да ротират. Отсътствието на двама офанзивни футболисти, както беше в последния кръг с Лудогорец, не е желателно. Няма ширина към този момент.

Без Уелтън остротата и скоростта се губят, той имаше във визитката си и позицията централен нападател, но е видно, че не му е там силата и поради габаритите му. Била Бари, колкото и да съм деликатен, какво да кажа... Той може да изтича 3 мача един след друг, но накрая се гледа КПД-то. Стоилов просто няма други играчи на този пост. Бари тича, пресира, комбинира, но ако се намери по-добър вариант за неговата позиция, не го виждам в стартовия състав на друг пост, примерно като дясно или ляво крило. Външните халвове винаги трябва да могат да преодоляват съперник "ек на ек", при него това е трудно осъществимо, а това няма как да се учи тепърва в тренировъчен процес.

Не допускам Левски да вземе централен нападател от българското първенство. Клубовете не искат да дават играчи без пари или пък с опция за процент от евентуална продажба през Левски. А на "Герена" в сегашното си състояние, не са способни да купува когото и да било, пък и след това да дават добли заплати.

Остава варианта за деветка от чужбина. Трябва късмет, а преди това и поглед. Става въпрос за огромен труд и много контакти. При такива играчи има риск, а това важи и за клубове с милионни бюджени, които наблюдават скъпи играчи. Те също допускат греши, а примерите са много. На други постове да вземеш добър играч без пари, може да се мине между капките и някак незабелязано от акулите да вземеш приличен таран Но при централните нападатели вече е друго, там класни играчи не се изпускат. В Черноморец навремето взехме Шаешу, който стигна цена 8 милиона евро в Турция, други такива бяха Жужу, Боли, Платини. Но дори да имаш око и контакти и късмет, често самите футболисти не са съгласни да играят в България.

Така, че никак не съм учуден, че в края на изтеклия сезон Станимир Стоилов приземи както шефовете, така и цялата синя общественост. Публиката не може да очаква подвизи от Левски. Чудесата бяха до тук, защото за по-голямо ниво се идискват повечко класни изпълнители и Стоилов май искаше да каже точно това.

Парите не играят, но качеството струва пари. Ето, ако Бари ако беше вкарал на финала за купата онова положение в първото полувреме, морално сринатият отбор на ЦСКА отиваше на резултат. Не е сигурно, че по-скъп и класен нападател щеше да я вкара, но бе по-голяма бе вероятносттна. При червените има някаква утъпката пътека за футболисти на поста централен нападател, примерно Каранга беше класа за българското първенство", коментира Херо пред "Тема спорт".

#Димитър Димитров-Херо #Левски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"