САЩ праща най-модерните ракетни системи HIMARS + хеликоптери в помощ на Украйна

САЩ праща най-модерните ракетни системи HIMARS + хеликоптери в помощ на Украйна
A A+ A++ A

Съединените американски щати имат план да предоставят на Украйна усъвършенствана ракетна система, която да помогне на Киев да се бори с руския военен напредък. Това разкри в. „Ню Йорк таймс“.

„Реших, че ще предоставим на украинците по-съвременни ракетни системи и боеприпаси, които ще им позволят да нанасят по-прецизни удари по ключови цели на бойното поле в Украйна“, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън.

Анализатори очакват днес САЩ да обявят, че ще изпратят на Украйна малък брой високотехнологични ракетни системи със среден обсег на действие.

Ракетните системи HIMARS са част от нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 700 млн. долара, който ще включва също хеликоптери, противотанкови оръжейни системи Javelin, тактическо оборудване, резервни части, превозни средства и други.

Асошиейтед прес уточни, че те са изключително важно оръжие, за което украинските лидери молят, докато се борят да спрат руските атаки в Донбас. САЩ се опитват да вземат деликатна решение: да помогнат на Украйна, без да ескалират войната, като предоставят оръжия, които биха могли да позволят на Украйна да поразява цели дълбоко в Русия.

Новият пакет от военна помощ от САЩ за Украйна се очаква да бъде обявен на 1 юни.

Новината идва ден след като Джо Байдън уточни, че Белият дом не възнамерява да снабдява Украйна с ракети, които могат да достигнат до Русия.

#САЩ #ракетни системи #HIMARS #Украйна #военна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"