Блокбъстърът Надал-Джокович за 59-и път! Зрелището е гарантирано ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

Блокбъстърът Надал-Джокович за 59-и път! Зрелището е гарантирано ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО
A A+ A++ A

Тази вечер спортният свят е приковал погледи към Париж. Там в титаничен сблъсък на четвъртфинал на Ролан Гарос един срещу друг се изправят - Новак Джокович и Рафаел Надал. Както във всеки един двубой помежду им, залогът и тук е много висок, тъй като левичарят играе за своята рекордна 22-ра титла от Големия шлем, а балканецът ще се опита да го изравни и така да се превърне в първия играч, който е триумфирал поне три пъти на всяко едно състезание от Големия Шлем, както и единственият тенисист, побеждавал Краля на клея три пъти в Париж. Какво ще се случи днес обаче, предстои да разберем в тенис класиката, стартираща около 22:00 часа наше време.

ГЛЕДАЙТЕ СРЕЩАТА ТУК, ТУК И ТУК

Съперничество

Предстоящият мач е под №59 в историята на тяхното съперничество, като към този момент балансът е в полза на сърбина, който има предимство от 30:28 победи. 27 от тези 58 срещи са се състояли на червено, като в 19 от тях победител е излизал Краля на клея. Що се отнася до мачовете им на Ролан Гарос, картината не се различава много, тъй като преимуществото отново е на страната на Рафа (7:2), но с уточнението, че в най-скорошните три двубоя помежду им крайната победа е за Джокович. Последният сблъсък между двамата бе факт през миналата година в полуфиналната фаза отново на Ролан Гарос, когато испанецът спечели безпроблемно откриващата част, но впоследствие Ноле пое контрол върху събитията и се превърна в първия играч, успявал да надделее над Матадора два пъти в Париж.

Как Надал би могъл да защити реномето си на непобедим в Париж?

Един от ключовите аспекти според мен ще бъде сервисът на Рафа. През последните години испанецът вече не е толкова бърз, но форхендът си остава все толкова мощно оръжие и може да влезе веднага в употреба, ако левичарят изпълни добре познатия сечен сервис към бекхенда на Джокович, с който да си отвори корта за атака. Също така обратният удар на балканеца по диагонала не е така ефективен на тази настилка, тъй като Надал има нужното време да отиграе следващия си удар и да смени с лекота посоката му. Сеченият бекхенд пък е едно от скритите оръжия за 13-кратния шампион, защото чрез него принуждава Ноле отново да върне играта към основното оръжие на Матадора, а форхендът на ибериеца рядко пропуска възможностите пред него. Навярно повечето от вас си спомнят отлично победата на манакореца над Джокович отпреди две години, когато ключово значение оказаха кратките разигравания. Световният номер пет напълно доминираше в този показател, печелейки 53 от общо 78 точки, които са продължили до 3 удара. Сега левичарят се завръща след контузия и определено не е толкова уверен в движението си, така че би било добра идея да търси малко по-бърза развръзка от обикновено.

Как може Джокович да обърне нещата в своя полза?

Едва ли това е някаква новина, ала шансът на Новак се крие в упражняването на постоянен натиск към бекхенда на Надал. Обратният удар на бившия лидер в ранглистата всъщност е изключително качествен и рядко се пропуква, само че понякога омеква значително, когато е поставен в дефанзивна позиция. Често наблюдаваме как Джокович показва далеч по-агресивна и плоска игра в срещите си срещу Рафа, но това сякаш изобщо не работи и защитата на поставения под номер пет устоява повече от успешно. Сърбинът не трябва да изневерява до такава степен на обичайния си стил и може би да се изтегли малко по-назад. Това важи с пълна степен и за неговите ретури. Световният номер едно разчита много на този си удар, който му е носел едни от най-големите му успехи някога. В скорошните си мачове с Надал посрещането на Новак определено не е на нужното ниво, като той често пропуска дори да влезе в разиграването. Правилният подход по-скоро би бил търсенето на обратния удар на испанеца, ала с напълно премерен риск. По този начин той няма да бъде веднага натиснат от опонента си и ще може да влезе в разиграването в напълно равна позиция. Балканецът е длъжен да изолира бекхенда по правата на съперника си, тъй като Матадора винаги издебва момента, когато получи правилната топка, и тъкмо затова Джокович ще трябва да насочва ударите си с нужната дълбочина, за да не попадне в капана на шампиона от 2020-а.  Накрая сме длъжни да споменем и физическия фактор, защото защитаващият шампион е прекарал значително по-малко време на корта досега и се чувства в оптимална кондиция, докато състоянието на Надал е все още под въпрос и не можем да сме сигурни, че испанецът ще издържи на предстоящата битка, в която трябва да премине обичайния лимит на своите сили, за да има някакъв шанс за успех.

Очаквания и коефициенти

Макар че през последните години Новак Джокович несъмнено преобърна коренно съперничеството си срещу Рафаел Надал, започвайки да го надиграва на всякакви настилки по всякакви начини, то Краля на клея неслучайно е наричан така. Балканецът все пак влиза като фаворит в битката между двамата, а у него със сигурност гори желани да вземе реванш за случилото се в Мелбърн. Букмейкърите също дават предимство на Ноле, предлагайки коефициент за негова победа осреднено 1.44, докато ставката за испанеца се котира на около 2.75, макар че предварителните прогнози по никакъв начин не могат да бъдат определящи в среща между двама толкова качествени играчи и тепърва ни предстои да разберем какво ще се случи в това предстоящо тенис шоу.

#Рафаел Надал #Новак Джокович #Ролан Гарос #На живо #тенис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »