"Газпром" спря доставките на газ по договори с Германия и Дания

"Газпром" спря доставките на газ по договори с Германия и Дания
A A+ A++ A

Енергийният гигант "Газпром" обяви, че спира доставките за водещата датска енергийна компания "Йорстед" (Ørsted), както и за германската "Шел енерджи Юръп" (Shell Energy Europe).

Причината е, че те не са извършили плащанията в рубли, както е необходимо за "неприятелски" държави, санкционирали Русия заради войната в Украйна. България и Полша бяха първите страни, чийто отказ да се плаща в рубли доведе до спиране на газа преди месец. Последваха Финландия и - по-рано днес - Нидерландия.

Това не означава спиране на газа в Германия. Uniper, водещият вносител на руски газ в Германия, обяви, че е извършил плащане по новата схема. Същото е направила и RWE.

Правилата, които според експерти са умишлено неясни, изискват отваряне на сметка в рубли. Компанията плаща в евро в съответствие с новия механизъм по начин, по който според нея (и властите в Берлин) санкционният режим не се нарушава. Френски и италиански компании вече предупредиха, че ще постъпят по същия начин.

Доставките спират от утре, като "Йорстед" смята, че ще компенсира с европейяския пазар.

По-рано нидерландската компания "Газ Тера", която купува и продава газ от името на правителството на страната, обяви, че е сключило договор за 2 млрд. куб. м с друг доставчик, за да покрие количества, които трябвало да получи от "Газпром" до октомври. Нидерландските власти не виждат риск за енергийната сигурност

#Газпром #Германия #Дания #газови доставки #спря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »