Аню Ангелов: Крачка напред, две назад, не ми отиват

Аню Ангелов: Крачка напред, две назад, не ми отиват
Министърът на отбраната Аню Ангелов (вляво) и президентът Росен Плевнелиев (вдясно) откриха заедно обновената експозиция в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Аню Ангелов е категоричен, че няма да отстъпи от решенията си за реформи в Българската армия относно възрастта за пенсиониране въпреки недоволството на военнослужещите.

В неделя в София над 200 военни се събраха, за да изразят несъгласието си с мирно шествие под наслов: „За България и за Българската армия".

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов и предвиждаха пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години.

„Обикновено аз не танцувам танцът „танго" много добре, така че крачка напред, две крачки назад не ми отиват", заяви в Крумово министърът на отбраната Аню Ангелов, предаде БГНЕС.

Министър Ангелов обясни, че преди да внесе промените е разговарял с военнослужещите, но „те не промълвиха и дума, че се отказват от повишение на заплатите".

„Ако някой иска да се откаже от повишението на заплатата, тази сума ще отиде в детските градини на Министерство на отбраната за подобряване на условията", допълни министърът.

„Възрастта за пенсиониране обаче ще остане 52 години за младшия и 54 за висшия състав", категоричен бе той и посочи, че това е европейска практика.

„Когато се каже 9% увеличение на заплатите на военнослужещите, оттам следва приемане на проекта за държавния бюджет. Те са вече в проекта – 26 млн. повече във фонд работна заплата", каза още Аню Ангелов.

„Явно момчетата не разбират смисъла и съдържанието на процедурите, през които преминава Министерски съвет и Министерство на отбраната, за да се каже накрая от 1 януари еди коя си длъжност става от толкова до толкова", допълни той.

Според Ангелов министерство задела много повече средства през последните две години, като сега ще бъдат закупени допълнително 20 млн. гориво, за да бъдат повишени с поне 10-15% броя на летателните часове.

До края на октомври месец министърът на отбраната ще представи в Министерски съвет проект за нов тип многоцелеви изтребител, на базата на който ще поиска мандат за водене на преговори с Португалия, Белгия и друго държави.

Ангелов се надява първият такъв изтребител да имаме 2014 г.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #военнослужещи #изтребител #военни #протест #мирно шествие #промени #пенсиониране #пенсионна възраст #армия #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"