Нидерландските F-35 си тръгват от България, не е ясно кой ще ги смени

Нидерландските F-35 си тръгват от България, не е ясно кой ще ги смени
A A+ A++ A

Все още няма яснота с коя държава ще си партнира България за съвместна охрана на родното небе или т.нар. "еър полисинг" от началото на месец юни.

Това се разбра от думите на военния министър Драгомир Заков, който взе участие във форум, посветен на войната в Украйна, организиран от френското посолство и фондация "Конрад Аденауер" във Военния клуб в столицата, предава news.bg.

"Към момента графикът е ясен - те (нидерландските изтребители F-35), са до 31 май, нямаме друга информация. След това имаме различни опции. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, може да бъде и усилен еър полисинг", каза шефът на военното ведомство.

"България ще бъде подпомогната и ще продължава да бъде подпомагана. Няма да остане сама", увери още той. "Разговаря се по всички възможни теми, в това число и за еър полисинг. Но не конкретно Турция да поеме еър полисинга на България в момента", посочи Заков по повод посещението на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция Яшар Гюлер в България. 

В средата на май военният министър Драгомир Заков обяви, че е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Заков беше част от водената от премиера Кирил Петков делегация в САЩ. Военният министър каза, че основната част от посещението в САЩ е било свързано с енергийната сигурност, но той е провел допълнителни срещи в Пентагона по въпроси, които са в ресора на Министерството на отбраната, напомня "Сега".

"Разговаряхме и за възможностите за "еър полисинг" в България – да се осигурят самолети между наличните МиГ-29 и очакваните F-16", заяви след връщането от САЩ Заков. Той подчерта, че все още няма конкретни резултати и всичко е в процес на развитие. По думите му от наша страна са били поставени правилните въпроси. “Мисля, че от американска страна бе чуто много добре това, което ние искаме и това, което нас ни притеснява“, каза министърът.

Относно машините, които евентуално трябва да осигурят охраната на българското небе до идването на новите F-16, министърът каза, че става въпрос за опции, при които подобна празнина може да бъде запълнена – дали това ще бъдат самолети F-16 или други – все още е рано да се каже, добави Драгомир Заков. Той изрази увереност, че се работи да се намери най-правилната опция.

В средата на март стана ясно, че по време на срещата на НАТО президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг. Ако този вариант не се получи, може да потърсим съдействие и от европейските ни партньори, заяви тогава Радев. Президентът допълни, че е поставил въпроса за осигуряване на европейски изтребители на лизинг пред лидерите на Нидерландия, Франция и Италия.

От думите му стана ясно, че ако не стане американския вариат, то Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите. „Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от други наши партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос. 

От думите на Заков сега става ясно, че още не е избран вариант. Той може да е измежду продължаване на еър полисинг от някоя натовска страна, както направиха през последните месеци Испания и Нидерландия, пазене на небето ни от американски самолети, наемане на самолети втора употреба, ремонт и поддръжка на миговете.

Снимка: МО

#МО #отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"