Над 2700 души са минали през кабинета за отказване от цигарите във Велико Търново

Над 2700 души са минали през кабинета за отказване от цигарите във Велико Търново
A A+ A++ A

От 1997 година във РЗИ Велико Търново функционира кабинет за отказване от цигарите. Консултациите в него са напълно безплатни. От откриването си до днес през кабинета са преминали над 2700 души, с които специалистите от РЗИ са правили беседи, консултации и други дейности с цел отказване от тютюнопушенето.

По повод днешния ден кабинетът за отказване от цигарите е изнесен в парк “Дружба” във Велико Търново и всеки желаещ може безплатно да изследва дишането си, да получи ценни съвети как да откаже цигарите. Бяха организирани и специални демонстрации и игри с награди, в които се включиха най-вече децата.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация. Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. 

#Велико Търново #цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай