Германия с намален контингент в Афганистан през 2013 г., пише „Шпигел"

Германия с намален контингент в Афганистан през 2013 г., пише „Шпигел"
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Германия ще намали значително броя на военнослужещите си в силите на НАТО в Афганистан през 2013 г., пише списание „Шпигел".

Сегашните 4900 войници, което е най-многобройното участие на Германия от началото на интервенцията, ще бъдат съкратени под 4000, пише „Шпигел", цитирано от АФП и БГНЕС.

Изданието уточнава, че Германия ще намали военнослужещите си, когато немското правителство поиска през януари нов мандат за войските си в Афганистан.

„Шпигел" посочва, че министърът на външните работи Гидо Вестервеле и министърът на отбраната Томас де Мезиер са съгласни да поискат от парламента да продължи мандата на войските отвъд обичайните 12 месеца.

Така войниците ще са на място по време на изборите в Афганистан в началото на 2014 г.

Германия осигурява третия по численост контингент в Международната сила за подкрепа на сигурността на НАТО в Афганистан след САЩ, които имат 90 000, и Великобритания – с 9500 военни.

Чуждите части вече започнаха да се изтеглят, като според планграфика за изтеглянето, одобрен от САЩ и НАТО, всички чужди бойни части трябва да си заминат преди края на 2014 г.

#Германия #Афганистан #НАТО #контингент #САЩ #военни #военнослужещи #Гидо Вестервеле #Томас де Мезиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници