Защо книгите на Хари Потър са чудесен избор за всяко дете?

Защо книгите на Хари Потър са чудесен избор за всяко дете?
A A+ A++ A

От огромно значение за едно дете е всеки родител да създаде у него любов към книгите, а това разбира се се постига най-лесно с личния пример. Когато то вижда, че родителите му четат, вместо да са заровили носове в телефоните си, съответно и самото дете ще предпочете книжката, вместо телефона или таблета. Те се учат от нас, попиват всичко и ние сме длъжни да дадем най-доброто от себе си, за да може да бъдем най-добрият пример за тях.

Има много детски и юношески книги, които са подходящи за всякакви възрасти, но е добре преди да поднесем дадена книга на нашето дете, първо ние да сме я прочели и да знаем какво точно пише вътре, дали е подходяща за нашето дете и дали ще му се хареса.

 Една от многото книги, които лично аз бих дала на своето дете е поредицата за Хари Потър, като разбира се ще започна от първата – „Хари Потър и философският камък“. Тази книга и цялата поредица белязаха няколко поколения деца, включително и мен и оставиха толкова траен отпечатък в литературния свят, че се четат и до днес, а предполагам ще е така и занапред. Те се оказаха истински литературни шедьоври на съвременната литература и определено има защо.

 Но защо точно тази книга? В нея се разказва за едно малко момче, отгледано от роднини, загубило още като бебе своите родители, което на пръв поглед няма надежда за приятели, весело детство или каквито и да е било развлечения, а по-лошото е, че то още не знае какво е обич – майчинска, приятелска или каквато и да е друга. Един ден обаче животът му поема в съвсем друга посока и то разбира, че е магьосник и приндлежи на един съвсем различен свят от неговия. Там малкото момче открива себе си, открива най-добрите си приятели, които се превръщат в негово семейство, открива един свят, в който съвсем спокойно и уверено може да бъде себе си. И това е само началото на приключенията на Хари Потър – момчето, което оживя.

Смея да твърдя, че книгата е наистина невероятна. С нея съм сигурна, че моето дете много ще се забавлява, ще развихря въображението си и ще прелита от приключение в приключение заедно с Хари и неговите приятели.

Книгата обаче не е само забава и магически заклинания, тя учи на много повече, предава житейски уроци, които понякога се оказва, че децата възприемат по-добре от своя любим литературен герой, от колкото от майка си и баща си.

 „Хари Потър и филососфкият камък“ не е просто книга за изоставено момче, което открива своя път в живота, тя е и за приятелството, но онова приятелство, което може да устои на всякакви премеждия, в което можеш да си себе си и най-важното, в което приятелство си отркил своето истинско семейство. Главните герои в книгата ни показват, че именно тяхната толкова силна приятелска връзка им помага, както в хубавите моменти, така и в трудните. Защото нека си признаем, никой човек не може и не бива да живее сам, всеки има нужда от приятелска ръка, подадена в точния момент.

            В книгата, както в повечето подобни, не липсва и злодеят – Лорд Волдеморд. Той е най-големият враг на Хари Потър, не само защото е убил неговите родители, ами и защото той е най-черният и зъл магьосник в техния свят. Въпреки, че той нанася много злини на Хари и неговите приятели, накрая те го побеждават. Това е един чудесен край за всяко малко дете – да види, че без значение какво се случва, колко е тежко и трудно, колко е лесно в същото време да се поеме по пътя на лошите, доброто накрая винаги побеждава и то точно, защото Хари и неговите приятели са верни един на друг, сплотени и са винаги готови на всичко един за друг.

Книгата е толкова интересна и завладяваща, че съм сигурна, че би станала любима на всяко дете. Чрез нея то ще се потопи в един различен свят от нашия, свят в който има вълшебства, говорещи картини, летящи метли и много други магични неща, които ще отключат и развихрят въображението на всяко дете.

Освен това книгата, както и цялата поредица за Хари Потър е написана на съвсем достъпен литературен език за всяко подрастващо дете.

Напълно е възможно Хари да стане най-добрият приятел на всяко дете. И това е наистина чудесно, защото образът на Хари Потър е на едно смело, скромно и много добро момче, което въпреки, че е израстнало без родители, имало е тежък живот, пълен с лишения и празен от към любов, той е запазил своята истинска човещина. Хари винаги е готов да помогне на другите, държи безкрайно много на своите приятели и въпреки всичко лошо, което е преживял не таи злоба и омраза към света. Това е много важно да се отбележи, защото рядко се срещат подобни добродетели у едно 11 годишно дете, особенно преминало през тези неща, през които и нашият главен герой.

Определено смятам, че „Хари Потър и философският камък“, както и останалите книги от поредицата, са направо задължителни за всяка детска библиотека. Четейки книгата, всяко дете ще изпита емоциите и преживяванията, през които минава Хари. Ще научи, че колкото и страшно да изглежда всичко винаги има лъч надежда и човек никога не бива да се отказва. Ще разбере, че дори злото да е надвиснало над нас, то е временно и доброто и любовта, ако са искренни, винаги ще го победят.

 „Хари Потър и философският камък“ е подходяща книга за всяка възраст, защото всички изброени неща до тук важат с пълна сила за всяка възраст, както за малки, така и за големи.

 В книгата освен всичко това, всяко дете ще види колко е смел Хари, как расте и се превръща в един наистина невероятен младеж, на който може да се разчита, който обича близките си, цени скромността, доброто и вътрешната красота, а това са неща, които е добре всяко дете да научи. Понякога това става много по-лесно от книгите, от колкото от безкрайните родителски наставления и съвети.

Книгата е наистина много поучителна, в същото време забавна, интересна и ще донесе истинска наслада на всяко дете. Четейки то ще става още по-любопитно да научи какво се случва във всяка следваща глава с Хари и неговите приятели. „Хари Потър и философският камък“ е една прекрасна книга, която може трайно да запали у всяко дете искрицата на любовта към четенето и да го кара да търси още подобни истории между кориците на някоя книга. А какво по-хубаво от това – детето да е жадно за нова книга, за нови знания и приключения, на които да поеме чрез своето въображение.

 

#Хари Потър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"