„Бонус срещу донос“: Държавата ще плаща за разкрития за укрити данъци и осигуровки

„Бонус срещу донос“: Държавата ще плаща за разкрития за укрити данъци и осигуровки
A A+ A++ A

Управляващата коалиция планира стимул за повишаване на събираемостта на данъци и осигуровки.

Правителството предлага от 2023 г. да бъде въведен бонус за всеки гражданин и фирма, помогнали на данъчните с информация да установят укрити данъци и осигуровки. Бонусът ще е 10% от допълнителните приходи, влезли в хазната благодарение на сигнала, пише „Сега“.

За да се случи това, управляващите ще внесат изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който урежда реда за установяване на данъчни задължения. Според експерти мярката е много спорна и може да доведе до юридически хаос, набеждаване и блокиране на данъчната администрация.

И в момента данъчните служби приемат сигнали за данъчни и осигурителни нарушения, ако те са подадени при спазване на правилата на административнопроцесуалния кодекс. Кодексът позволява образуване на производство само в случай, че сигналът не е анонимен и касае нарушения, които са извършени в последните две години. Самото установяване на допълнителни задължения става след ревизия, която се възлага с изрична заповед, а ревизионният акт, в случай, че се установят задължения, трябва да влезе в сила. Евентуално изплащане на част от установеното може да има едва след този етап, коментират експерти. Основният риск при въвеждане на подобен стимул е масовото подаване на сигнали и блокирането на данъчната администрация.

Проектозаконът – част от мерките за борба с инфлацията

„Това е един проектозакон. Той е вкаран като част от мерките в борба с инфлацията и справянето с нея. Той е в поска по-висока събираемост на данъците. Идеята е, за да има повече приходи в държавата, българските граждани и фирми да помогнат в събираемостта”, поясни депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев в ефира на Нова телевизия. Той допълни, че „този законопроект трябва да се изчисти в детайли, защото има  много рискове”.

По думите му обаче на по време на тристранния съвет, проведен в понеделник, фирмите и асоциациите са подкрепили този законопроект. „Вярваме, че всички в обществеността виждат ползите от това да има по-голяма събираемост”, заяви Митев.

Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се осигури анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният праг от укрити данъци при подаване на сигнал да е 3000 лева. А трето са санкции ще се прилагат при злоупотреби и подаване на фалшиви сигнали.

„При 3 сигнала,  които излязат без резултат – ще бъдете санкционирани”, каза Митев една от идеите.  „Има обсъждане един месец след като постъпят тези несъбрани до този момент данъци – 10% от тях ще бъдат плащани от НАП човекът, подал сигнал”, допълни още той.

По думите му, ако законопроектът бъде одобрен и влезе в сила, се очаква въздействието му върху държавния бюджет да е със стотици милиони.

#пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »