Тракторите викат Бойко

Тракторите викат Бойко
Протестният митинг-шествие на земеделците започна около 13:30 от Храм-паметник „Ал. Невски“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите в София фермери поискаха премиера Бойко Борисов да изпълни обещанието си и да се срещне с тях.

„Господин Борисов, неведнъж сте заявявали: „Когато имате проблеми, елате и ми се обадете“. Имаме проблеми и сме тук, затова слезте и ни погледнете в очите“, с тези думи протестиращите фермери се обърнаха към премиера Бойко Борисов минути след като застанаха буквално под прозорците на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Те призоваха премиера да им каже дали са излъгани или не и дали неговите министри носят отговорност или не.

С викове „Оставка“ и „Дянков“ фермерите поискаха финансовият министър Симеон Дянков и земеделският министър Мирослав Найденов да напуснат кабинета заради това, че не са изпълнили поетите ангажименти.

Точно в 14:00, когато трябваше да започне срещата между браншовите организации, които организират протеста, и министър Найденов, на площад „Независимост“ пред Министерския съвет сред своите колеги земеделски производители бяха и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, неговият заместник Радослав Христов, както и председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

Протестният митинг-шествие на земеделците започна около 13:30 от Храм-паметник „Ал. Невски“, минути след като те внесоха в парламента своята декларация до народните представители.

Земеделските производители призовават НС да потърси сметка от правителството за неизпълнените ангажименти в сектор „Земеделие“. От Националния комитет за протестни действия на неправителствените организации в сектор „Земеделие“ подготвиха специална декларация до депутатите, в която се казва:

„Ние се обръщаме към вас, народните представители, като представители на най-висшия орган на държавата, за да анализирате задълбочено и отговорно причините и размера на нашия протест, поведението и управлението на излъченото от вас правителство. Обръщаме се към вас да потърсите сметка от правителството за поетите и неизпълнените ангажименти. За да се гарантира социалният мир и просперитетът на работещите хора в България, трябва да има непримирим парламентарен и обществен контрол“.

Протестът е подкрепен и от представители на редица други подотрасли. Към него се присъединиха представители на животновъдния и пчеларския сектор.

„Злият гений на българското земеделие и на много други сфери от обществения живот се именува Симеон Дянков. Този субект, долетял от други географски ширини, груб и арогантен заради своето его, методично съсипа българската държава и мори българския народ“, заяви пред насъбралото се множество председателят на Съюза на българските кооперации Петър Николов.

„Аморално е да се правят опити за противопоставянето на земеделските производители. Няма да сработи при нас правилото разделяй и владей. Всички, които сложихме подписите си под споразумението за финансовата рамка, нееднократно сме заявявали, че не искаме нито стотинка от сумите, заделени за другите подотрасли в аграрния сектор“, категоричен е Николов. Протестното шествие тръгна към Министерския съвет.

Под звуците на тъпани и гайди на протеста зърнопроизводителите излязоха с лозунги: „Господа управляващи, елате да ви подарим бентлитата, които виждате!“, „Найденов, ела при нас заедно да обработваме земеделската земя, тук ти е мястото!“, „Не сме зърнари, ние сме производители на хляб!“, „Колко още искате да пиете земеделска кръв?“, „Дянков да си ходи там, откъдето е дошъл!“, „Не приемаме лъжата за принцип и манипулациите за политика!“, „ДянкоФ е лъжец. Бойко, и ти ли?“.

#фермери #протест #протестиращи #Бойко Борисов #Борисов #премиер #Симеон Дянков #Мирослав Найденов #Петър Николов #Министерски съвет #трактори #земеделци #шествие #Найденов #Николов #Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"