Василев: Следващите години ще живеем в условията на високи цени

Василев: Следващите години ще живеем в условията на високи цени
A A+ A++ A

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени. За това предупреди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при обсъждането на антиинфлационните мерки в съвета за тристранно сътрудничество.

„Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може да изнася Украйна, да може да изнася Русия зърно. И докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете“, обясни той.

Социалните партньори критикуваха мерките на правителството, че не са правилно насочени към нуждаещите се групи. На критиката защо всички хлябове, а не само най-масово употребяваните, ще бъдат с нулева ДДС ставка, Василев отговори:

„Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Аз лично не съм ял хляб от 5 лв. филията, нали, но предполагам, че има и такива хлябове. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението“.

Шофьорите ще могат да ползват намаление от 25 стотинки на литър гориво, като покажат талона на автомобилите си, уточни министър Василев.

Какво още предвиждаат мерките?

Таванът на пенсиите се вдига от 1 500 на 2 000 лева от 1 юли. Това предвижда проект за промени в държавния бюджет за тази година, който се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, съобщи БНР. 

Според проекта от 1 октомври ще има още едно увеличение на максималната пенсия и тя ще стане 3 400 лева. На заседанието ще бъде разгледан целият пакет от антикризисни мерки на управляващите.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременят с 10%. Освен това, изплащаните към 30 юни допълнителни суми, т.нар. COVID добавки и индивидуалните компенсации, които представляват разликата между дохода от пенсия през декември миналата година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната лична пенсия за трудова дейност.

Също от 1 юли минималната пенсия става 467 лева, вместо досегашните 370, а социалната пенсия за старост се увеличава от 170 на 215 лева. От 1 октомври пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с прилагане на модифицирано правило за осъвременяване, като процентът на увеличение за всяка година ще бъде по-голямото измежду нарастването на средния осигурителен доход или средногодишната инфлация. Очаква се средната пенсия през юли да достигне 658 лева, а през октомври - 709 лева.

На Тристранния съвет ще бъдат обсъдени и предвидените от 1 юли мерки по антикризисния пакет, сред които въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на централно отопление и на природен газ, нулева ставка ДДС за доставки на хляб, увеличаване размера на данъчните облекчения за деца и др.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"