Украйна: Руснаците измъчват украински войници с ток и клещи, инжектират им тайно вещество

Украйна: Руснаците измъчват украински войници с ток и клещи, инжектират им тайно вещество
A A+ A++ A

Украинският комисар по правата на човека Людмила Денисова публикува на страницата си във Фейсбук свидетелства на заловени украински войници и призова ООН да разследва твърденията за военни престъпления срещу затворници.

Тя твърди, че по време на посещение за наблюдение в здравно заведение, украински войници, които след това са били освободени при размяна на затворници, са били свидетели на изтезания и малтретиране. Повечето от тях са заловени край Мариупол.

„Измъчвали са ги с клещи и ток, като са им инжектирали непознато вещество“

Според информацията първоначално те са били държани в мазета и промишлени сгради, а по-късно са прехвърлени в центрове за задържане в контролирани от Москва райони в Донецка област. Те са се озовали в ареста в Таганрог и Воронеж.

По време на тези премествания очите на затворниците са били завързани, главите им покрити с чували, а ръцете им вързани. Охраната многократно ги биела, унижавала и заплашвала, че ще ги убие. Руснаците са били особено жестоки към украинските офицери и членове на полк "Азов", пише Денисова.

Тя твърди още, че затворниците са били измъчвани с клещи, бити с палки, душени, удряни с ток и ритани.

Някои войници твърдят, че са им инжектирали неизвестно вещество "М", след което са припадали и ще губели паметта си. Те са били принудени да рецитират историята на руския герб и знаме и да пеят песен, със заглавие “Простете ни, мили руснаци”, и да изпеят руския химн. Ако откажат, им е казвано, че ще последват нови изтезания.

Жените са задържани в ареста в Донецк. Между 17 и 20 жени са настанени в килии, предназначени за настаняване на двама до трима души. Вместо тоалетни имали кофа, нямали достъп до лична хигиена и душове, твърди Деносова.

Разказват още, че руснаците са водили там и пленени украинци, биели са ги и ги принуждавали да правят секс с пленените жени.

Украинските военнопленници получавали по 1,5 литра вода на ден за 30 до 40 души. Ежедневната им храна в Донбас се състояла от филия хляб със свинска мас

„Ако им е давано да ядат месо, руснаците са им казвали, че това е човешка плът. На затворниците също беше забранено да се свързват със семействата си.

Денисова казва, че тези доклади показват, че Русия нарушава международното право и конвенциите за правата на човека, включително Женевската конвенция за третиране на военнопленниците. Тя призова ООН да разследва и документира тези руски престъпления, които според нея очевидно нарушават правата на украинските граждани.

#война #мъчения #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"