Почитаме паметта на Света Емилия! Много имена трябва да черпят

Почитаме паметта на Света Емилия! Много имена трябва да черпят
A A+ A++ A

Днес (30 май) Българската православна църква почита паметта на Света Емилия и днес имен празнуват всички, които носят имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили. Честит празник!

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Тя е майката на св.Василий Велики и на Св.Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от тях – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, са обявени за православни светци. Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-възрастната дъщеря на Емилия – Св.Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот. След като децата напускат дома й, св.Емилия и най-голямата дъщеря основават женски манастир. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Те живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение. Отричат се от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете й. Обявена е за блажена.

Името Емилия произлиза от латинската дума aemilius, която означава съперничка. Освен на 30 май, жените с това име могат да празнуват имен ден и на 8 август, когато църквата почита паметта на Свети Емилиян изповедник.

#Света Емилия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »