Международен доклад: Путин върши геноцид - насила се депортират украинци в Русия

Международен доклад: Путин върши геноцид - насила се депортират украинци в Русия
A A+ A++ A

Насилствената депортация на украинците от окупираните територии към Русия е един от факторите, които сочат, че войната в Украйна е геноцид. Това е изводът на над 30 независими експерти в "Независим правен анализ за нарушаването на Конвенцията за превенция на геноцид от Руската федерация в Украйна". С пълния доклад можете да се запознаете ТУК.

Русия е преместила над милион украинци на своя територия от началото на военните действия преди 3 месеца, сред тях и 180 000 деца, информира докладът. 

Те са били принудени да напуснат родината си под заплаха от насилие. Русия променя собствените си закони, за да ускори процедурите по осиновяване на деца от Донецк и Луганск, твърдят украинските власти. Децата пък са принуждавани насила да учат на руски, подчертават експертите. Това е акт на геноцид по чл. II (e) от Конвенцията.

Докладът е проект на Института "Нови линии" и Центъра "Раул Уолънбърг", и включва три различни групи експерти - прависти и специалисти по геноцид, анализатори на данни, лингвисти, работещи с прихванати съобщения и свидетелства от Украйна и Русия. 

Според тях Русия е нарушила чл. II и III на Конвенцията, която е ратифицирала и трябва да спазва. И то не само с депортацията на украинци. Руската държава отрича украинската идентичност, дехуманизира украинците с обвинения в измислени жестокости, представя украинците като заплаха за руското съществуване, целенасочено убеждава руснаците в това да приемат жестокостите срещу Украйна, избива масово цивилни, атакува и систематично разрушава цивилна инфраструктура, и цели унищожаването на украинската нация и народност. 

Всичко това говори за целенасочен геноциден план, подобен на този срещу уйгурите, руандците, рохинджа, и евреите през Втората световна война.

#Владимир Путин #Русия #Украйна #геноцид #депортация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »