Русия засили атаките срещу Северодонецк

Русия засили атаките срещу Северодонецк
A A+ A++ A

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия. "Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна:

"На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейски - можем да спрем политиката на подобна държава".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Той поясни, че те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана.

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе "преки и сериозни преговори" с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод Азовстал, които бяха задържани от Русия след като се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киевq информира БНР.

Снимка: Туитър

#Северодонецк #Украйна #атаки #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »