Вашингтон ще включи ракетни системи с голям обсег в оръжейните доставки за Украйна

Вашингтон ще включи ракетни системи с голям обсег в оръжейните доставки за Украйна
A A+ A++ A

Вашингтон възнамерява да включи ракетни системи с голям обсег на действие в оръжейната помощ за Украйна, предаде Си Ен Ен (CNN), позовавайки се на неназовани официални източници. Според тях американската администрация е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет за Киев, който може да бъде обявен още следващата седмица, информира БНР.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов реагира с коментар, че се надява "здравият разум да надделее" и подобни  оръжия да не стигат до Киев. Посланикът се позова на изявление на говорителя на Пентагона Джон Кърби, който каза, че няма окончателно решение по въпроса. 

По-рано тази седмица говорителят на Пентагона Джон Кърби подчерта, че все още не е взето окончателно решение по въпроса за ракетите с голям обсег. При разполагане в близост до границата ракетите биха могли да атакуват цели във вътрешността на Русия, като екипът на Байдън разглежда тази възможност "като прекалено провокативна за Кремъл."

В момента 14 държави използват тези системи, които са в състояние да изстрелят 12 управляеми ракети за по-малко от минута и да променят бързо местоположението си, преди да бъдат засечени от противника.

13,6 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Украйна бе одобрена от Белия дом в началото на март. Тя включва повече от 100 гаубици, дронове и боеприпаси.

Представител на администрацията във Вашингтон  казва, че този огромен  пакет може да има по-голямо въздействие от изпращането на няколко усъвършенствани ракетни системи, за които украинците вероятно ще се нуждаят от повече обучение.

Снимка: Стоп кадър/YouTube

 

#ракетни системи с голям обсег #Украйна #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »