Обама излиза с преднина пред Ромни, според ново проучване

Обама излиза с преднина пред Ромни, според ново проучване
Американският президент Барак Обама (вляво) се сдрависва с претендента си за Белия дом Мит Ромни (вдясно) по време на първия телевизионен дебат между двамата, 3 октомври 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама изпреварва републиканския си съперник Мит Ромни с 51 срещу 31% от гласовете на избирателите, които вече са пуснали своята бюлетина, показват данните, събрани от „Ройтерс" и компанията „Ипсос", заминаваща се с проучвания, през последните седмици.

Делът на гласувалите предварително е относително малък, но преднината на демократа пак значително надвишава допустимата грешка на проучването - 10 процентни пункта, предаде „Дарик".

По-малко от три седмици преди вота на 6 номеври, 7%от анкетираните заявяват, че вече са гласували лично или по пощата.

Анкетата показва, че предварителното гласуване вероятно ще играе по-голяма роля тази година, отколкото през 2008 г., когато приблизително всеки трети избирател беше гласувал предварително.

Гласуването под различна форма вече е в ход в поне 40 щата.

Екипите и на Обама, и на Ромни призовават привържениците си да гласуват възможно по-скоро, за да могат предизборните щабове да фокусират агитацията си чрез разговори „от врата на врата" или по телефона, върху онези избиратели, които още не са решили за кого да гласуват или имат нужда от повече подканване.

Предварителният вот имаше голям дял в победата на Обама над републиканеца Маккейн през 2008 г. и щабът на демократите се опитва да повтори успеха тази година.

Щабът на Обама твърди, че президентът води сред гласувалите предварително в Айова и Охайо и изостава с много по-малка разлика от 2008 г. в няколко други ключови щати.

Седмица след първия телевизионен диспут между кандидатите за Белия дом, допитване показа, че републиканецът Ромни води в надпреварата с Барак Обама.

Ромни е бил с преднина от 2 процентни пункта – 49% подкрепа спрямо 47% за Обама в допитването сред 2700 души между 2 и 8 октомври.

Същото допитване сред по-голяма извадка от 3200 души в посочило 49% подкрепа за Обама спрямо 46% подкрепа за Ромни.

И двете извадки са били със статистическа грешка от 2 процентни пункта.

„Нито един от двата резултата не осигурява на никой от кандидатите статистически значима преднина, но взети заедно, те подчертават съревнователното естество на тези избори", писа в сайта на „Галъп" главният му редактор Франк Нюпорт.

Той отбеляза, че подобно на други неотдавнашни президентски избори потенциалните гласоподаватели са по-склонни да изразят подкрепа за кандидата на републиканците.

„На този етап е по-вероятно поддръжниците на Ромни да заявят, че със сигурност ще гласуват", каза Нюпорт.

Това беше поредното допитване, което показва нарастване на подкрепата за Ромни след първия предизборен диспут от 3 октомври, в който той според мнозинството анкетирани се представи по-добре от Обама.

В проучване на центъра Пю Ромни е с 49% подкрепа спрямо 45% за Обама сред вероятните гласоподаватели.

Това бе първият случай, в който Ромни поведе в проучване на избирателните нагласи на национално ниво, отбелязва ДПА.

Предстоят още два телевизионни дебата между двамата кандидат-президенти преди изборите на 6 ноември.

#Президент на САЩ #дебат #Денвър #Мит Ромни #САЩ #Барак Обама #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници