Проектозакон „Магнитски“ запали нов скандал в коалицията

Проектозакон „Магнитски“ запали нов скандал в коалицията
A A+ A++ A

Проектозакон, чиято нужда беше предизвикана от наложените преди време американски санкции на български граждани по нормите „Магнитски“, е на път да предизвика нов трус в управленската коалиция.

Ден след като се появиха информациите, че във финансовото министерство вече циркулира и се обсъжда проект за специален закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, от ИТН го обявиха за абсолютен фашизъм. ДБ, БСП също се изказаха против. Остри реакции дойдоха и от опозицията в лицето на ДПС и ГЕРБ. Министерството на правосъдието отрече изтеклият в някои медии проект да е на работната група, която подготвя регулацията след санкциите „Магнитски“, и обяви, че той противоречи на Конституцията и конвенцията за правата на човека.

Такъв проект не е обсъждан с ИТН, не сме го виждали и не ни е изпращан, заявиха депутатите на Слави. Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм, заяви в парламента Станислав Балабанов. Той напомни, че са се изправили се срещу бившето статукво, което беше превърнало институциите в бухалки. Сега се предлагало същото. Надявам се само да е обсъждано във въздуха и да не е приложимо, така без съд и присъда не може, обяви Балабанов.

Информацията, че има такъв проект се появи по БНР и от Националното радио твърдят, че разполагат с него. За него като концепция се говори още от септември г. Той предвижда финансовият министър да оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Органът ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС, пише „Сега“.

МП: ПРОЕКТЪТ ПРОТИВОРЕЧИ НА КОНСТИТУЦИЯТА

Разпространеният в медиите законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане. Това обяви правосъдното министерство, докато скандалът набираше сила. От съобщението така и не става ясно чий е изтеклият в медиите проект. Съобщава се обаче, че има работна група, която да изготви такъв проект, и в нея „участват и експерти на Министерството на финансите, на външните работи, БНБ, НАП, представители на академичните среди и други“. Групата още работи и е категорична, че нужда от регулация има, но тя трябва да съответства на българския и европейския правов ред. „Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин“, обещава МП.

ДПС: ОТ АРХИВИТЕ НА БЕРИЯ

Депутатът от движението Хамид Хамид определи появата на проектозакона, и въобще поведението на правителството, като „пълзящ фашизъм“. „Може би е намерен някъде в архивите на Лаврентий Берия от едно време, да е нереализиран закон на Берия. В компилация с трудовете на Химлер и на Гьобелс, наистина се е получил един добър труд, с който управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дни мрънкат за едно или друго“, коментира Хамид.

„Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори. Даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова. А ние имаме привилегията нас да ни оправя премиерът“, каза Хамид. А накрая предупреди: „От 30 години все някой оправя ДПС и виждате как все ни е оправил. Ако позволите да цитирам един класик: „Много като него вече плакаха“.

ДБ: ПАС КЪМ МЕДИИТЕ

Христо Иванов – съпредседателят на ДБ, обяви, че такъв проектозакон на практика няма. Причината е, че нищо подобно не е било политически съгласувано в управляващата коалиция. Той беше категоричен, че публикуваният в медиите текст на проекта „в никакъв случай не може да бъде подкрепен от ДБ“. „Очевидно в тези текстове имат противоречия, създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция за правата на човека“, посочи Иванов.

По думите му публикуването на проекта е „пас към медиите“ от страна на „хора, които се притесняват от още една вълна санкции по „Магнитски“. „Ние по някакъв начин ще трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции. Докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие, и си решаваме проблемите с обвинения в корупция, България ще бъде отворена към външни фактори, включително САЩ, да правят подобни интервенции, които създават абсолютно извънредна ситуация в нашето правно пространство, които после да се чудим как да ги уредим и така да произвеждаме такива публични драми“, допълни десният политик.

БСП: НАПЪЛНО НЕПРИЕМЛИВО

От БСП заявиха, че не се произнасят по слухове в интернет. „Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите. По този начин, по който беше представен в медиите, той е абсолютно неприемлив, няма как да бъде подкрепен и мисля, че няма разумен човек в държавата, който да каже „да“ на това, което беше публикувано“, заяви категорично председателят на червената парламентарна група Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС: ПОЛИТИЧЕСКА ПАТОЛОГИЯ

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев заяви, че проектозаконът никога няма да види бял свят, тъй като противоречи на Конституцията. „Този текст означава, че утре, ако някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, може да му запорират цялото имущество“, обясни той на журналистите.

Дончев обяви, че се притеснява повече от „степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст“. И допусна, че следващата стъпка на правителството е да започне да обявява опонентите си за „врагове на народа“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай