Руски олигарси готови да помагат на Украйна, ако западните санкции за тях отпаднат

Руски олигарси готови да помагат на Украйна, ако западните санкции за тях отпаднат
A A+ A++ A

Руски олигарси са предложили на западните правителства да отменят санкциите срещу тях в замяна на принос към възстановяването на Украйна, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на свои източници.

Имена на въпросните олигарси не се споменават.

Бизнесмените са направили предложението на канадския министър на финансите Криста Фрийланд, която е работила като журналист в Москва през 90-те години и има връзки в Русия. Новината Фрийланд е съобщила на среща с колегите си от Г-7 миналата седмица.

Според един от източниците на АП в интерес на Запада е руските олигарси да се дистанцират от руския президент Владимир Путин, докато финансират Украйна. Украинските власти са запознати с тези разговори, обяви Фрийланд.

Заради руската инвазия в Украйна редица западни държави наложиха санкции на едри руски бизнесмени, включително и на такива, които живеят извън пределите на Русия. Някои от тях - Михаил Фридман (на снимката) и Пьотр Авен, публично се оплакаха, че са включени в черния списък незаслужено, тъй като нямат влияние върху Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да се създаде механизъм за обезщетяване на жертвите на руската армия чрез конфискуване на иззети руски активи в чужбина. Подобна възможност се обсъжда и от Европейската комисия.

#олигарси #руски олигарси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »