Маймунската шарка - опасна за бременни

Маймунската шарка - опасна за бременни
A A+ A++ A

Все по-големи са притесненията, свързани с маймунската шарка, която вече е разпространена в 20 страни, и мистериозния хепатит, който атакува предимно деца.

У нас няма засечен случай на нито едно от заболяванията

"Учени поставят остро въпроса кои са факторите зад разпространението на маймунската шарка, възможно ли е тя да се разпространява по-отдавна при нас безшумно. Но картината на маймунската шарка е специфична, затова е трудно да остане незабелязана", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин". 

Тя уточни, че в никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, но е нормално учените да са с повишено внимание. 

"При този вирус нещата стоят по различен начин. Вирусът на маймунската шарка е ДНК, мутира по-бавно. От СЗО уточниха, че няма данни да е мутирал. Това е заболяване, което започва след 5 до 13 дни инкубационен период, но може да стигне до 3 седмици. Затова е толкова дълга карантината, която е въведена в Белгия", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR. 

Вирусологът посочи характерните за маймунската шарка симптоми - висока температура над 38,5 градуса, треска, повишаване на лимфните възли, усещане за умора, обрив, който започва от лицето и се разпространява по дланите, стъпалата, може да засегне очите. Вирусът може да доведе до усложнения при бременни - мъртво раждане, и при малки деца.

Проф. Александрова отбеляза, че без лечение заразата минава за период от 2 до 4 седмици.

"Това е близък до едрата шарка вирус, но клиничната картина е по-лека и се разпространява по-трудно. Ваксината срещу едрата шарка предпазва на 85% срещу маймунската. Дори човек да е изложен на действието на вируса и след това да се ваксинира - намалява развитието на инфекцията. Тук не става дума за масова ваксинация. Ваксината е предвидена за контактни лица", уточни проф. Александрова.

Има лекарства, които са лицензирани в САЩ и срещу маймунска шарка. А като основна превантивна мярка срещу заразяване вирусологът посочи добрата лична хигиена.

"Повод за тревога няма. Заразата маже да се предава чрез замърсено бельо, чаршафи. Заразяването става при продължителен близък контакт. Това което направи впечатление е, че част от инфектираните са хомосексуални мъже, но няма да данни за полово предаване на маймунската шарка", поясни вирусологът от БАН. 

Мистериозният хепатит

Продължава мистерията и около хепатита, който е регистриран вече при 600 души, довел е до 11 смъртни случая, а при 26 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

"Една от хипотезите е, че е свързан с Ковид-19, който може да увреди черния дроб. До тежък хепатит обаче се стига при възрастните хора. А при този мистериозен хепатит засягането на черния дроб е при деца. Може да има друг фактор, но е факт, че във Великобритания годишно се правят  4 чернодробни трансплантации, а досега са извършени 11", подчерта проф. Александрова. 

Тя смята, че аденовирусите сме ги потискали покрай мерките срещу Ковид-19 и затова сега са станали по-активни. 

Проф. Александрова е категорична, че няма връзка между мистериозния хепатит и ваксината срещу Ковид-19. Много от случаите са при деца под 5 г., при които ваксина не се прилага.

Коронавирусът следва естествения си ход, който учените предвиждат. 

"Омикрон ще продължи да циркулира, да се размножава и да се променя. Подвариантите BA4 и BA5 са се появили декември и януари. В момента, от края на миналия месец, те са причината за повишаването на случаите в Южна Африка. Това е естественото развитие на вируса. Няма данни клиничната картина да е по-тежка, очаква се през следващите месеци да се повишат случаите. На 6 месеца обичайно се появява нов подвариант. Място за паника няма, най-добрата защита си остават трите дози ваксина, идеята им е да предпазят от тежко боледуване", каза още вирусологът.

#маймунската шарка #бременни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай