Защо мъжете падат на колене, когато предлагат брак?

Защо мъжете падат на колене, когато предлагат брак?
A A+ A++ A

Това е традиция, която всички знаем. Една от най-големите мечти на всяка жена е мъжът, който обича да падне на едно коляно и да заяви, че иска да прекара живота си с нея. 

Всички знаем, че предложението за брак се случва по този начин, но замисляли ли сте се от къде идва тази традиция? Защо мъжете падат на коляно? И на кое коляно трябва да паднат, когато предлагат брак

За да разберем отговорите на тези въпроси, трябва да се върнем няколко века назад, във времето на рицарите... 

На кое коляно трябва да се предлага брак? 

Обикновено, когато мъжете задават този важен въпрос, падат на лявото си коляно. Кутията с пръстена обикновено се държи с лявата ръка и се отваря с дясната. 

Защо точно лявото коляно? Според Кийт Уилард, организатор на сватби, повечето мъже падат на ляво коляно, защото са десничари. Падането на лявото коляно позволява на предлагащия да се позиционира правилно и лесно да отвари кутията.

Може ли да се използва дясното коляно? 

Да, абсолютно. Само защото падането на лявото коляно е норма, това не означава, че предложението е невалидно, ако мъжът падне на дясното! Истината е, че жената няма да забележи дали мъжът е паднал на лявото или на дясното си коляно. В този момент жените вече обмислят каква булчинска рокля ще си купят и къде ще бъде сватбата.

Защо се пада на коляно при предложение за брак? 

Историческият произход на този романтичен жест е малко неясен (подобно на произхода на сватбената традиция с жартиера), но според Уилард тази традиция може да произтича от Средновековието, когато рицарите се прекланяли пред благородничките. Коленичането е било и протокол за много церемониални ритуали и обреди, включително тези от романтичния вид. Средновековните произведения на изкуството и литературата показват рицари, прекланящи се пред своите феодали в знак на чест и уважение, или коленичили пред благородничка, за да изразят вечното си робство и възхищение.

Уилард също така казва, че падането на едно коляно показва ниво на уважение към бъдещата съпруга. Колко романтично!

#брак #семейство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »