В Русия осъдиха 115 дезертьори, които отказали да се бият в "специалната операция"

В Русия осъдиха 115 дезертьори, които отказали да се бият в "специалната операция"
A A+ A++ A

Руски военен съд в южната република Кабардино-Балкария призна за законно уволнението на 115 военнослужещи, оспорили отстраняването си от армията поради отказ да участват в офанзивата в Украйна, предаде "Франс прес".

Това изглежда е първият официално потвърден случай, когато руски войници отказват да воюват в кампанията на Москва в Украйна, започнала на 24 февруари.

Според съобщение от сряда съдебното решение гласи, че военнослужещите „самоволно са отказали да изпълнят служебна задача“ и техният иск е отхвърлен .

Съдът заяви, че е проучил „необходимите документи“ и е разпитал длъжностни лица от федералната служба Росгвардия – бившите вътрешни войски, чиито сили, освен руската армия, също участват в нашествието в Украйна.

Заседанието е протекло при закрити врата, за да се избегне разкриването на военни тайни, съобщи съдът, който не уточни в коя част на Русия са разположени войниците.

Пресслужбата на съда, цитирана от Интерфакс, посочи вчера, че ищците са военнослужещи от Росгвардия, отказали да изпълнят задача, свързана със „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, както я нарича Кремъл. 

#Военен съд #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »