Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност – начело с Асен Василев

Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност – начело с Асен Василев
A A+ A++ A

Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, ще застане финансовият министър Асен Василев, съобщава БНР.

Обмисля се дейността на органа да бъде орегулирана чрез специален закон. Предвижда се да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно – отнемане на незаконно придобито имущество. Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда.

Ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори, предава БНР.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"