„Южен поток“ със статут на национален проект в Сърбия

„Южен поток“ със статут на национален проект в Сърбия
Снимка: Парламент на Сърбия
A A+ A++ A

Строителството на газопровода „Южен поток" ще получи в Сърбия статут на национален проект, съобщи министърът на енергетиката, развитието и защитата на околната среда Зорана Михайлович.

По време на пресконференция в Белград,в петък, посветена на подписването на междуправителствено споразумение за дългосрочни доставки на руски газ за Сърбия, Михайлович посочи, че цената на газа ще се коригира всяка година, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

На основание на подписаното междуправителствено споразумение страните всяка година ще сключват годишни договори, които ще определят конкретната цена и обемите на доставките, уточни енергийният министър.

Според Михай с дългосрочното споразумение Сърбия гарантира енергийната си сигурност и ще има достатъчно газ през следващите години.

Преди две седмици генералният директор на „Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че Белград разчита на снижаване на цената на руското синьо гориво от 2013 г. от 470 долара до 420 долара на хиляда куб.метра.

Междувременно визитата на руския президент Владимир Путин в София по повод „Южен поток", все още не е потвърдена официално.

Преди дни българският министър-председател Бойко Борисов заплаши, че България ще излезе от проекта „Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не дойде лично на 9 ноември на церемонията по подписването на договора в София.

След като „Росатом" преди месец предяви иск за неустойки на сума 1 млрд. евро за провалилия се договор за АЕЦ „Белене", премиерът заяви, че ще обсъжда само с Путин и с никого другиго въпросите на руско-българското сътрудничество.

Ако руският държавен глава все пак не дойде в София и не изпрати свой представител, тогава президентът Росен Плевнелиев може да отлети за преговори в Москва.

#АЕЦ „Белене“ #„Атомстройекспорт“ #Владимир Путин #„Южен поток“ #премиер на България #Бойко Борисов #президент на Русия #Президент на България #Росен Плевнелиев #София #„Росатом" #Сърбия #министър #енергетика #газ #цена #Зорана Михайлович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници