Никита Михалков предлага евразийски „Оскар”

Никита Михалков предлага евразийски „Оскар”
A A+ A++ A

Режисьорът и председател на Съюза на кинематографистите в Русия Никита Михалков предложи да бъде създаден евразийски аналог на американските филмови награди „Оскар“. Това беше част от речта му на сесията на Евразийския икономически форум в Киргизстан, съобщава „Площад Славейков“, като се позовава на местни медии.

„Главната статуетка ще бъда диамантена пеперуда. Но това не трябва да бъде фестивал, за да е ясно, ще кажа – това ще бъде „Евразийски Оскар“. В него ще участват филми, които ще съответстват на тези идеали, които ще формулираме заедно. Там няма да попаднат филми, които разрушават човешката същност“, заяви Михалков.

Предвижда се наградният фонд да бъде между 3 и 5 милиона долара. В събитието може да участват не само държавите от Евразийския икономически съюз – Русия, Казахстан, Армения, Киргизстан и Беларус, но и тези, които „съответстват на идеологическите принципи“. Михалков подчерта, че бъдещата евразийска филмова награда ще бъде учредена след консултации между държавните глави на държавите от ЕАИС.

По-рано руският певец Николай Басков предложи да бъде създаден руски аналог на „Евровизия“, в който да участват „приятелските страни, които в периода на разпространение на русофобията, останаха с Русия“.

Идеята на Михалков всъщност не е нова. Още през 2016 г. режисьорът предлага създаването на евразийски „Оскар“, но тогава мотивите са други. „За нас понятието евразийско пространство има принципно, стратегическо значение. Евразийското пространство - това е огромна част от света, която може да претендира за по-голямо внимание, отколкото днес. Имаме идея за голям фестивал, аналог на „Оскар“, но евразийски. Това не е опит да се борим с Холивуд“, коментира тогава Михалков.

Според режисьора все по-голямо внимание се отделя на филми от източни страни - Корея, Индия, Пакистан. „Това е истинското кино на страни, където има проблеми“, каза преди години Михалков.

#Оскар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай