ЕК ни върна плана за земеделието с 200 забележки

ЕК ни върна плана за земеделието с 200 забележки
A A+ A++ A

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. Това обяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пред БНР .

„Стратегическият план е документът, на чиято база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 млрд. евро, затова той е много важен и като за първи път тези пари трябва да постигнат едни цели, които са общоевропейски цели, тоест вече ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава“, коментира и Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации. 

Тя също потвърди, че страната ни е получила 200 забелжки, но и подчерта, че това не е толкова страшно и че има държави с по 400 такива. „Това не означава, че много сме се объркали. Варират забележките на комисията“, посочи тя.

„Не ми харесва думата усвояване, защото наистина тези пари трябва да постигнат конкретна цел, в случая те са девет цели на Европейския съюз, свързани със справедливия довод на фермерите, с опазване на околната среда, докато се прави земеделско производство, със социалния живот в селските райони. Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за постигане на конкретни резултати“, допълни тя.

Земеделското министерство анализира коментарите на ЕК

Земеделското министерство анализира коментарите на ЕК, съобщиха от ведомството за медиите. От там уточняват, че през следващите седмици ще започнат и двустранните срещи със службите на ЕК, по време на които министерството ще предостави необходимата допълнителна информация и ще  актуализира предложения план.

От ведомството подчертават, че срокът за одобряването на всеки стратегически план по ОСП е шест месеца след представянето му от съответната държава членка. 

#ЕК #земеделие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай