ПП са против смяната на датата на националния празник на България

ПП са против смяната на датата на националния празник на България
A A+ A++ A

Депутатите от „Продължаваме промяната“ (ПП) не одобриха предложението националният празник да бъде не на 3 март, а на 24 май. То дойде от бившите управляващи от ГЕРБ. Позицията на ПП обяви народният представител Благовест Белев.

"24 май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото. Не е коректно 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, отделни групи в обществото. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят каквито желаят промени. Те не ги направиха. Правят ги сега, за да предизвикат - така аз чета, за да предизвикат отново разногласие. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи", каза Белев пред репортери в Народното събрание.

Той бе попитан къде са в случая разделителните линии. 

"Аз за 24 май не казах такова нещо. Има празници, които... ако щете и националният празник 3 март поставя някакви разделителни линии. И още веднъж да кажа: 24 май е единственият, или да не съм краен - един от малкото (празници), за които имаме абсолютен консенсус в обществото. Това е български празник. Това е празник на българската наука, на българската култура, на българската азбука. И е изключително неудачно точно пък сега, в това време да се поставят такива разделителни линии“, обясни депутатът.

От ПП щели да реагират по същия начин дори и ако предложението не било на ГЕРБ, а на друга парламентарна група.

На въпрос - да остане ли 3 март национален празник, Белев отговори: „Разбира се“.

Обявеното от него становище е донякъде изненадващо предвид ярките прозападни и антируски позиции на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. 

#Продължаваме промяната #3 март #24 май #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"