Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки

Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поиска Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои страни-членки, предаде БНР.

Руската компания прекъсна доставките за България, Полша и Финландия, които отказаха да плащат за синьото гориво в рубли, но продължи да обслужва клиентите си в други европейски страни, които си отвориха сметки в рубли в "Газпромбанк".

Българският вицепремиер участва в Съвет "Икономически и финансови въпроси" в Брюксел.

Всички държави-членки се съгласиха, че приетите до момента санкции срещу Русия трябва да се прилагат по един и същ начин. Вицепремиерът изрази резерви по отношение на предложеното разпределение на финансовия ресурс по страни-членки в плана на Комисията REPowerEU, който бе представен от нея. Според него то би трябвало да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да се основава на ефекта от Covid-19.

Василев  призова за реална борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка.

Той също така подкрепи предложението на Комисията за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация от строгите бюджетни правила, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

Снимка: стоп кадър: НОВА

#Асен Василев #разплащане #газови доставки #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"