Сънища ни пращат SOS сигнал за болести

Сънища ни пращат SOS сигнал за болести
A A+ A++ A

Сънищата ни разкриват както бъдещето, така и настоящи болести.

И това го казват учени. Сериозни изследователи от цял свят се опитват да намерят връзка между сънищата и бъдещите събития. А що се отнася до здравословното състояние, то има доста изследвания. Учените все по-често се съгласяват със старите съновници, какъвто е и този на Дядо Славейков, както умилително са наричали Петко Рачов Славейков. Той преди век и половина публикува първия български съновник въз основа на това, което е чул от още по-стари от него хора и се оказва, че много от нещата там са верни.

Сърце

Австрийският професор, кардиолог и ониролог (специалист по съня) Херберт Айхорн смята, че сънищата са маркери на много заболявания или състояния на човешкото тяло и ни изпращат един вид SOS сигнал. Просто трябва да се изтълкуват правилно тези сигнали.

Наблюдавайки пациенти с оплаквания от болка в сърцето, Айхорн изследвал сънищата им, включително и тези, които са сънували преди началото на болестта. И се убедил, че много от пациентите, които са преживели инсулт и инфаркт или се намират в сериозна рискова група, сънуват едно и също нещо. Присънило им се, че някой ги догонва и ги удря в сърцето - с нож, меч, пръчка, или ги прострелва в сърцето с пистолет. Те често са изпитвали необясним страх от смъртта и са се събуждали посред нощта, плувнали в пот, изпълнени с безпокойство или дори ужас. Измъчвали ги сцени на преследване (симптом на тахикардия), нападение от маниаци или чудовища, ужасни падания от скала директно върху камъните или в бездънна пропаст. Понякога сънували собствената си смърт от задушаване или удар, подобен на силен електрически ток. Или пък, че на гърдите им лежи змия, огромен камък или ги засипват с тежка пръст.

Тук трябва да се отбележи, че и в множество съновници, включително и в често цитирания от "Астро Телеграф" на Петко Р. Славейков, сънища за змии, пръст, камъни и по-горе изброените наистина се свързват със сериозни здравословни проблеми и то точно при сърцето. Славейков пише още в съновника си: "Сънуваш ли змия, не е на добро. Ако тя се е свила на кълбо или се гърчи - пази се от преследване, неприятности, болести и нови врагове".

А английският учени Алън Хобсън смята: "Именно с такива сюжети мозъкът се опитва да достигне до нашето съзнание и да привлече вниманието ни към сърдечните проблеми. В края на краищата през нощта той получава само нервни импулси от органите и сам ги превръща в разбираеми образи, опитвайки се да ги вплете в сцени с една-единствена цел: да осмисли и обясни биохимичните промени и хаотичните импулси, за да ни помогнат да разберем състоянието на здравето ни, да ни изпрати отчаяно сигнал". Така че, ако често ви се присънват подобни сънища - отидете на лекар и проверете дали всичко е наред. Но не е нужно да казвате на доктора, че сте го сънували, за да не тръгне да търси проблема на психично ниво и да подцени физическото.

Кошмари

Учените от десетилетия разглеждат вероятността дали кошмарите също могат да бъдат причинени от различни фактори – от неудобна поза за сън, през недостатъчно кислород в спалнята, стрес на работното място, конфликт у дома и т.н. Но се вижда, че кървавите кошмари често съпътстват инфекциозните заболявания с висока температура, като грип, ангина и ковид.

Основният признак, че тялото ви изпраща SOS сигнал е повторението на сънищата. Това се отнася за заболяванията на всички органи. Руският изследовател Василий Касаткин, автор на монографията "Теория на сънищата", в продължение на десетилетия е правил различни изследвания и е създал статистически списък какво от съня с коя болест може да се свързва.

Така неговата статистика сочи, че при стомашно-чревни проблеми човек често се сънуват развалено сурово месо или гнили продукти, планини от миризлива храна или нещо отвратително в чиния. Сънуващият често яде пясък, земя, нещо, което не е храна и е безвкусно, горчиво или отвратително. Падане на зъбите, лош солен вкус в устата.

При проблеми с черен дроб или жлъчка понякога, но не винаги, сънуваме тъмночервено сурово месо, усещаме привкус на кръв или горчивина в устата. Раняване с нож, изтощителни нервни преследвания, всякакви ядове. В съня сме раздразнени, недоволни, ядосани.

При проблеми с пикочния мехур или бъбреците може да сънуваме, че сме в ужасно тъмно място. Не можем да се измъкнем оттам. Не може да намерим тоалетната. Жените сънуват, че са бременни и чувстват огромна тежест.

Тунел

При проблеми с белите дробове се присънва, че се задушаваме - в тунел, в тясно пространство, в подводница, в космически кораб и т.н, където въздухът свършва. Сънуваме, че се давим или главата ни потъва в блато. Намираме се в гъста, лепкава мъгла, където не можем да дишаме. Сънищата са съпроводени със силен страх.

При проблеми със сърце и съдовата система статистиката сочи, че се сънува страх от смъртта, удар от мълния, нож в сърцето, стегнато, задушаващо ни облекло.

При хипертония - накъсани, обезпокоителни, най-вече ярки сънища, често - природни бедствия: урагани, цунами, земетресения. Война, вие или вашето семейство сте погребани под развалините, трескаво се опитвате да избягате, сърцето ви бие силно. Голям товар, шум в ушите, остри, свистящи звуци. При ниско кръвно налягане – хипотония, сънищата не са ярки, а размити и объркани. Човек не може да повдигне ръката си, да направи стъпка дори под заплахата от опасност, трябва да бяга, но е замръзнал на място и не може да се движи. Сънува, че цялата му кръв изтича, а не може да предотврати това, че го убиват, но няма сила да се съпротивлява, обхваща го апатия.

Мръсотия при инфекции

При грип и други инфекциозни заболявания статистиката сочи, че най-често се сънува мръсотия, мръсно пране, плуване в блато. Ледена вода. Или, обратно - огън, твърде гореща вана. Кошмари с маниаци, чудовища, преследвания.

При кожни заболявания сънуваме, че насекоми пълзят по тялото ни: паяци, мухи, хлебарки. Гоним ги, но те не се махат. Под кожата ни започват да пълзят ларви.

При артрит най-много хора са сънували, че не могат да задържат важна вещ - книга, чанта или друго.

При онкологични заболявания сънищата често са свързани с пробождащи болки в засегнатата област. Или при тежко поражение на целия организъм, че човек е паднал под преса, която го е сплескала, под механичен трион, нарязвайки го на парчета. Дивите животни разкъсват тялото. Или с висока скорост се блъска с колата в стена.

При невроза, стрес най-често се сънува, че сме голи сред масово събиране на хора. Не можем да издържаме изпита. Закъсняваме за влака, самолета. Намираме се в непознат град и не можем да се ориентираме накъде да тръгнем. Пред нас има висока стена, през която трябва да се изкачим, но не можем.

Паднали зъби – големи ядове

В съновника на Петко Р. Славейков един от най-характерните сънища, които се описват, са тези за зъби.

Повечето от сънотълкувателите смятат, че зъбите символизират най-близките ни приятели и роднини (членове на семейството ни). Предните зъби са символ на децата, братята, сестрите; горните зъби - мъжките рожби, а долните – женските. Ако сънуваш, че ти е изваден или развален преден зъб - загуба или лоша болест на някое от децата или съвсем близък роднина. Ако сънуваш, че зъбите ти са бели и хубави, даже по-чисти и красиви от колкото са в действителност - добър знак е, предстоят ти радости, успех, благополучие за тебе и семейството ти, любов и разбирателство. Ако видиш насън, че някой от зъбите ти е станал по-дълъг, голям - в скоро време ще се нервираш по вина на някой роднина. Горните кучешки зъби са символ на бащата, а долните на майката. Кътните зъби символизират приятелите и другите роднини (по-далечни). Ако сънуваш, че някой от кътниците те боли или е почернял, или е паднал, предвещава болест или оскърбление за приятел или роднина.

Ако сънуваш, че си миеш зъбите - ще даваш пари на роднини или приятели. Ако сънуваш, че друг си мие зъбите - това се отнася за него. Ако насън някой зъб ти е по-издаден и стърчи или е неправилно разположен и това ти пречи при говорене - не е на добро. Ще се ядосваш много, ще се скараш с приятели или роднини. Възможна е свада за наследство, която да стигне до съда.

Наклонена глава – голям срам

Петко Р. Славейков описва и сънища за глава.

Видиш ли главата си много голяма в каквато и да е форма - ще пожънеш успех над враговете си, предстои ти издигане в общественото положение, спечелване на дело, успешен бизнес с почести. Ако си болен и сънуваш този сън - пази се от внезапно влошаване на състоянието или от треска. Ако главата ти е по-малка и лека - означава омраза, безсмислици, обиди и безсилие. Ако се видиш насън с мургава глава, с чалма или нещо екзотично - очакват те пътешествия в далечни страни и успешно приключване на твоите настоящи и предстоящи дела.

Видиш ли се с глава на животно (лъв, вълк, котка) - предвещава добро! Ще пожънеш добри успехи във всички желания, ще победиш враговете си и ще се радваш на голяма любов в семейството. Украсяваш ли си главата с нещо - успех във всичко! Сънуваш ли се с наклонена глава на една страна - ще преживееш унижение, провал или голям срам.

Източник:"Телеграф"

#сънища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »