Честваме 24 май - Денят на българската просвета и култура

Честваме 24 май - Денят на българската просвета и култура
A A+ A++ A

Днес е 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

През 855 г. Кирил и Методий създават глаголицата в манастира Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превеждат свещени книги. След това те се заемат да популяризират християнството сред славяноезичните народи. Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването през 886 г. на учениците им - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които продължили делото им. Те получават топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г. 

Химнът на Деня на българската просвета и култура - "Върви, народе възродени", е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски.
 
Традиционно тържества ще има в цялата страна.
  
Днес София ще отбележи тържествено 130 години от написването на стихотворението на церемония пред Народната библиотека от 11 ч., когато се очаква химнът да прозвучи в цялост - изпят от сборен ученически хор от ученици от софийски училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Организаторите призовават всички присъстващи да се включат в изпълнението му.
 
След визитата си в Рим премиерът Кирил Петков ще вземе участие в честванията на 24-ти май в столицата. Той ще се включи в шествието в центъра на София. Заедно с него ще са министърът на образованието - Николай Денков и министърът на културата - Атанас Атанасов. Към тях от сградата на Парламента ще се присъедини председателят на Народното събрание Никола Минчев. Шествието ще приключи с тържество пред Националната библиотека. Там ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Кирил и Методий. 
 
 
Снимка: Уикипедия, икона на Аврам Дичов

#24 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »