ВИДЕО Петков от Рим: Италия праща 800 войници у нас! За да няма "вили в Испания" е нужно...

ВИДЕО Петков от Рим: Италия праща 800 войници у нас! За да няма "вили в Испания" е нужно...
A A+ A++ A

"Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги като правителство и това, че Италия изпраща над 800 човека като част от батальона на НАТО, е добър знак за това."

Това каза българският премиер Кирил Петков пред медии в Рим след срещата си с италианския си колега.

"Обединихме се и около това, че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, така че да се включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки.

Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо”, съобщи Кирил Петков. (Както е известно, разследването на испанските власти там е започнало именно за пране на пари, но после е прекратено и е пратено в българската Специализирана прокуратура. Засега тя превеждаше страниците от испански отдавна вече ги получи и в момента тече анализ, б.р.).

Той коментира и факта, че "Газпром" вероятно предлага различни условия за различните еврочленки.

"Говорихме по темата „Газпром” и газ. Обединихме се около две неща. Едното е, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем. Трябва да имаме обща позиция, защото има възможност Русия и „Газпром” да дават различни условия на различните страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, а други не. Това ще бъде една от обсъжданите теми на следващото събиране на лидерите в Европа”, заяви Петков.

„Трябва да имаме една позиция и условията да са еднакви. Той (Драги) много ни поздрави, затова че сме били абсолютни лидери, не сме се огънали и че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, посочи още той.

По думите му на някои от страните е казано, че плащането в евро е достатъчно и не е нужно превалутиране, въпреки че въпросните страни имали открити сметки и в рубли.

„При нас имаше абсолютен риск при смяната от евро в рубли. На доста от страните, доколкото разбирам, е предложено това, че самото плащане в евро e достатъчно и не трябва да се притесняват за превалутиране. Явно има различни условия и докато ние не се обединим и не обсъдим този проблем, има опасност да ни играят отделните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за целия ЕС”, добави той.

„Там, където „Газпром” продава най-много, предполагам, без да знам детайли -  Германия и Италия, са готови да направят компромиси. За малките пазари, които не са им толкова важни като мащаб, са готови да направят по-трудни условия. Тази игра между големи и малки като продадени количества обем трябва да приключи”, коментира Петков.

Още при предишното си изявление пред медиите в рамките на деня той заяви, че сме показали лидерство и че невинаги трябва да следваме чужди практики. Това - по повод отношенията на България с "Газпром".

"Показахме лидерство в това, особено когато крайният резултат е, че успяхме да намерим алтернатива на същата цена или по-ниска.

Невинаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Някой път трябва да сме и лидери, особено когато за българското население е по-добре", заяви Петков.

Той все пак допълни, че диалогът с "Газпром" не е спрял, но България нямало да приеме руската компания да променя едностранно договора.

"Когато имате договор и той едностранно е нарушаван, и се слагат някакви допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва да застанем твърди, че не се съгласяваме с това поведение", заяви премиерът.

Така той отговори на въпрос дали България не е избързала с решението си да не плаща за руски газ и в края на април "Газпром" спря доставките на газ до страната.

Преди дни се появи информация, че Германия и Италия са казали на компаниите си, че могат да откриват сметки в рубли, за целите на купуване на газ от Русия и така не нарушават европейските санкции заради войната в Украйна.

Вчера енергийният министър Александър Николов заяви по този повод, че България ще попита официално Европейската комисия дали може да плаща за руски газ в рубли без да нарушава санкционния режим.

Всъщност, въпреки медийни спекулации, никой в Европа не плаща в рубли. Идеята на руската власт е да бъдат отворени две сметки - една във валута и една в рубли. Европейските компании плащат в евро или долари и след това "Газпромбанк" превалутира плащането. В този смисъл никой не е платил в рубли, макар и информацията да се представя по този начин. България плаща в долари според своя договор, но последното ни плащане бе отказано и "Газпром" спря доставките. 

Трябва да имаме широко съгласие за Република Северна Македония, за да може всички в държавата да се чувстват съпричастни с решението, каза още Петков в Рим. Той подчерта, че не е обсъждал темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка с главата на Римокатолическата църква в рамките на визитата.

Премиерът отново повтори, че е добре да бъда свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента, тъй като от последния са изминали повече от шест месеца. Днес обаче Румен Радев не отговори на въпроса как смята да действа, като се ограничи едиствено до това, че смята първо да изслуша Петков.

"Оттогава досега се случиха много неща – разговори, срещи, предложения. Няма по-добър формат да седнем на една маса всички и да обобщим случилото се през последните шест месеца", смята българският премиер.

Той още веднъж припомни, че евентуално решение за отпадане на ветото трябва да премине през българския парламент. 

#Кирил Петков #Марио Драги #Рим #Италия #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »