Словакия се спасява от зависимостта от руски газ с разклонение на газопровод

Словакия се спасява от зависимостта от руски газ с разклонение на газопровод
A A+ A++ A

Словашкото министерство на икономиката съобщи на страницата си във Facebook, че строителството на 164-километровото разклонение на газопровода, по който ще се доставя природен газ от Полша до Словашката република, ще бъде завършено скоро.

"Извършват се довършителни работи преди тръбопроводът да бъде пуснат в тестов режим", се казва в изявлението. - Тръбопроводът (вече) е готов да бъде натоварен с газ под налягане, което ще стане в близко бъдеще. След като бъде тестван, газопроводът ще допринесе изцяло за диверсификацията на източниците (на газ) и за гарантиране на енергийната сигурност в Словакия.

На полска територия разклонението на газопровода, чието строителство започна през есента на 2018 г., е с дължина 61,3 км. В Словакия тя е дълга 103 километра - от границата с Полша до газоразпределителната станция във Велке Капушани, разположена в източната част на страната, близо до границата с Украйна.

За Словакия свързването на нейната газопреносна система с полската е един от най-големите проекти в развитието на националната енергийна инфраструктура. Освен това новият газопровод ще оптимизира доставките на газ между страните от Централна Европа.

Според Министерството на енергетиката Братислава иска да премахне зависимостта си от руския газ възможно най-скоро. В момента тя покрива 85% от нуждите на страната от тази енергийна суровина.

#Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »